BCE permite bancilor grecesti accesul la finantare ieftina, un ajutor mult asteptat pentru economia elena inca in recesiune
Protest la Atena, Grecia
Banca Centrala Europeana (BCE) ar urma sa restabileasca, inca de miercuri, accesul bancilor grecesti la operatiunile sale de finantare ieftina, permitand astfel bancilor grecesti sa puna capat unei linii de finantare de urgenta introdusa in urma cu peste un an, transmite Reuters.
Accesul la finantarea oferita de BCE ar reprezenta un nou pas spre normalizarea unei economii care se afla in continuare in recesiune, afectata de controalele de capital si ajustarile impuse conform celui de-al treilea program de asistenta internationala, in valoare de 86 miliarde de euro, de care a beneficiat Grecia dupa 2010.
Incepand de anul trecut, bancile grecesti nu mai au acces la principalele operatiuni de refinantare derulate de BCE si se bazeaza pe o facilitate care permite furnizarea de lichiditate in situatii de urgenta, dar in cadrul careia dobanzile percepute sunt estimate a fi cu 100 pana la 150 de puncte de baza peste dobanda de referinta a BCE.
Potrivit unor surse citate de Reuters, la reuniunea de miercuri a Consiliului guvernatorilor BCE ar urma sa fie reintrodusa o "exceptie" care sa permita BCE sa accepte obligatiuni guvernamentale grecesti drept garantii, chiar daca aceste obligatiuni nu au ratingul necesar pentru a fi acceptate la operatiuni de refinantare derulate de BCE. In prezent, obligatiunile grecesti sunt catalogate drept "junk" de agentiile de rating, in timp ce ratingul minim pentru titlurile acceptate de BCE ca garantii de la bancile comerciale in cadrul operatiunilor de creditare este "BBB minus", ultimul din categoria investment grade.
In cursul unei audieri care a avut loc marti in Parlamentul European, presedintele BCE, Mario Draghi a declarat ca Grecia a facut progrese semnificative care sa ii permita sa beneficieze de o noua transa din programul de asistenta iar consiliul guvernatorilor BCE va lua in considerare restabilirea accesului bancilor grecesti la finantarea sa ieftina.
Scutirea de la cerinta privind ratingul minim pentru titlurile acceptate de BCE va fi si primul pas spre includerea Greciei in programul de achizitii de active in valoare de 1.740 miliarde de euro demarat de BCE insa acest lucru va necesita noi discutii si o revizuire a sustenabilitatii datoriei Greciei.
Dupa mai multe luni de negocieri dificile cu privire la masurile de austeritate si reformele cerute Greciei, ministrii de finante din zona euro si-au dat acordul, la reuniunea din data de 24 mai, pentru reluarea asistentei financiare acordate statului elen, in conformitate cu acordul convenit in luna iulie 2015. Dar Eurogrupul a impus si o serie de noi conditii Atenei, in special cu privire la privatizari.
Mai multe despre:
#criza din Grecia#BCE
Pe acelasi subiect: