Chinezii salveaza Rusia. Banci cu probleme de la Moscova ar putea fi preluate de institutii financiare din China
Yuani, China
Cateva banci chineze negociaza preluarea unor institutii financiare ruse, a afirmat luni Mikhail Sukhov, adjunctul sefului Bancii Centrale a Rusiei, transmite TASS, preluata de Agerpres.
"Este adevarat ca unii creditori din China negociaza acorduri de preluare a unor banci din Rusia", le-a declarat jurnalistilor Mikhail Sukhov, prezent in Elvetia la Forumul Economic Rus.
Analistii avertizeaza ca dificultatile cu care se confrunta economia rusa vor forta cateva banci sa solicite ajutorul statului pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.
Sukhov a mai precizat ca acest an nu va fi usor pentru bancile rusesti si ca ele isi vor putea reface capitalul utilizand fonduri in yuani.
"In general, cred ca va fi dificil, dar nu sunt motive sa inregistram situatii problematice. Acest an nu va fi usor, dar cred ca gestionarea bancilor intr-o situatie dificila nu este mai putin importanta decat intr-o perioada cand situatia de pe piata este favorabila", le-a declarat Mikhail Sukhov jurnalistilor prezenti la Forumul Economic Rus, in Elvetia.
"Nu au existat eforturi de stimulare artificiala a platilor in alte monede, noi doar am extins lista valutelor care pot fi folosite la majorarea capitalului. Nu este o masura artificiala, doar menajeaza disconfortul investitorilor chinezi care vor sa faca investitii in yuani", a explicat oficialul rus.
Acesta a adaugat ca profitul bancilor rusesti a totalizat 83 miliarde de ruble (1,2 miliarde de dolari) in primele doua luni ale acestui an si ar putea ajunge la 100 miliarde de ruble (1,4 miliarde de dolari) pana la sfarsitul lunii martie.
Sectorul bancar rus se confrunta cu dificultati, pe fondul recesiunii, care a dus la o deteriorare a calitatii imprumuturilor, iar ratele ridicate ale dobanzilor stabilite de Banca Centrala a Rusiei au afectate marjele de profit. Multe banci rusesti au inregistrat pierderi anul trecut, cu exceptia celui mai mare grup bancar, Sberbank.
Economia ruseasca a inregistrat anul trecut cel mai semnificativ declin de dupa 2009, in conditiile in care pretul petrolului (unul din principalele produse de export ale Rusiei) s-a prabusit, iar sanctiunile impuse din cauza conflictului din Ucraina au limitat accesul la finantarea internationala.
Serviciul Federal de Statistica (Rosstat) a anuntat recent ca Produsul Intern Brut s-a contractat cu 3,7% in 2015, dupa un avans de 0,6% in 2014.
Pe acelasi subiect: