Miliardarul Paul Singer "ingroapa" Argentina. Cristina Kirchner: Obama poate rezolva litigiul privind datoriile tarii. Statul sud-american, in default partial
Autoritatile din Argentina considera ca SUA si presedintele Barack Obama sunt singurii in masura sa rezolve litigiul privind datoriile tarii cu un grup de fonduri de hedging, care a dus la default-ul partial al statului sud-american, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Argentina a intrat in faliment in 2001, iar de atunci a reusit sa ajunga la o intelegere cu 93% dintre investitorii care detineau obligatiuni ale tarii. Datoria a fost restructurata in doua transe, iar detinatorii de titluri de stat au acceptat sa primeasca 30 de centi pentru fiecare dolar, cu exceptia unui grup de investitori, condus de fondurile de hedging detinute de Elliott Management, companie a miliardarului Paul Singer.
O decizie castigata de acesti investitori in instanta a dus la reintrarea statului argentinian in incapacitate de plata.
Potrivit presedintelui argentinian, Cristina Kirchner, omologul sau american poate interveni in aceasta problema, invocand o clauza de separare a puterilor.
"Acest prerogativ prezidential a fost utilizat de presedintele George W. Bush, atunci cand un fond de investitii al miliardarului Paul Singer a cerut confiscarea fondurilor Republicii Congo. Presedintele Bush a facut acest lucru chiar daca Singer era un puternic sustinator al Partidului Republican", a aratat Kirchner.
Argentina a depus joi o plangere impotriva SUA la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, sustinand ca i-a fost incalcata suveranitatea, cu toate ca plangerea nu are nicio sansa de succes, avand in vedere ca procesul poate dura mai multi ani, iar SUA nu recunoaste competenta instantei.
"Un judecator a pus in pericol suveranitatea unei tari, blocand plata unei datorii de 539 de milioane de dolari. Retinerea acestor bani nu este legala", a spus presedintele argentinian.
Pe 26 iunie, banca centrala a Argentinei a depus la Bank of New York suma de 539 de milioane de dolari, o transa din datoria tarii catre creditori privati. Plata a fost blocata de catre judecatorul american Thomas Griesa, care a considerat ca autoritatile de la Buenos Aires trebuie sa respecte o decizie a sa care obliga Argentina sa plateasca 1,3 miliarde de dolari unor fonduri de hedging, inainte de a continua rambursarea datoriei.
"Este o incalcare a suveranitatii si imunitatii tarii, acesta este motivul pentru care am lansat procedura de la Haga", a declarat seful guvernului argentinian Jorge Capitanich. Judecatorul Griesa a cerut partilor sa continue negocierile.
Una dintre solutiile avute in vedere este ca datoria catre fondurile de hedging sa fie preluata de banci internationale.