Argentina ar putea accepta spalarea de bani pe teritoriul tarii, pentru redresarea economiei
Dupa ce marile paradisuri fiscale au inceput sa dispara in lumina ultimelor reglementari, cei care au nevoie de un loc in care sa isi ascunda activele obtinute nu tocmai legal ar putea lua in considerare Argentina, scrie portalul Quartz.
Autoritatile din aceasta tara iau in calcul luarea unei masuri care sa ii apere de litera legii pe toti cei care isi retrag sume de bani nedeclarate din paradisurile fiscale si ii depun in bancile argentiniene.
Guvernul presedintelui Cristina Kirchner este in spatele acestei propuneri, sustinand ca tara are nevoie de o masura drastica pentru a isi repara economia aflata intr-un stadiu critic, in special in sectorul energetic si cel al constructiilor.
In plus, presiunea monetara din Argentina este atat de mare, incat rata de schimb valutar pe piata neagra de acolo este dubla fata de cursul oficial, de aproximativ 5,2 pesos la un dolar american, si chiar si cei mai instariti argentinieni prefera sa isi depuna banii oriunde altundeva decat in banci.
Rezervele straine s-au redus cu aproape un sfert in ultimii doi ani, ajungand la 40 de miliarde de dolari, cel mai mic nivel de cand Kirchner si-a preluat functia. Odata cu alegerile care vor avea loc in octombrie, si cu o popularitate in scadere, aceasta nu isi mai permite miscari gresite.
Dar propunerea pe care a facut-o are implicatii la scara larga, inclusiv aceea ca va transforma Argentina intr-un magnet pentru spalarea de bani de pretutindeni. Daca va fi adoptata, amnistitia va dura cel putin trei luni. In aceasta perioada, bancile vor putea emite obligatiuni scutite de taxe si certificate de depozit pentru investitii in constructii sau in sectorul imobiliar, fara sa mai intrebe de unde vin banii.
Se stie ca banii din Argentina nu sunt oricum obtinuti pe caile cele mai legale. Tara este renumita pentru crima organizata, traficul de droguri, comertul ilicit, fraude si coruptie politica. Gruparile infractionale si organizatiile teroriste precum Hezbollah au transformat regiunea intr-un adevarat Vest Salbatic pentru activitatile ilegale. Zona de granita pe care Argentina o imparte cu Brazilia si Paraguayul e considerata ca avand cea mai mare economie subterana din emisfera vestica.
Un program de amnistitie le-ar aduce astfel si mai multe beneficii infractorilor. La o intalnire a Senatului care a avut loc marti, auditorul general al Argentinei, Leandro Despouy, a avertizat ca propunerea este o invitatie pentru oricine are bani negri sa isi “legitimeze afacerile prin intermediul unor grupari fictive”.
In 2009, guvernul a mai adoptat o astfel de masura, reusind in acea perioada sa aduca un surplus de patru miliarde de dolari in vistieria tarii, fara indoiala o parte dintre acestia fiind obtinuti ilicit. Cei care se opun noii legi se tem ca aceasta va insemna o fereastra de intrare a crimei organizate in Argentina.
La randul lor, expertii financiari avertizeaza ca asta ar putea forta institutiile internationale sa penalizeze Argentina, pentru incurajarea spalarii de bani. Tara este deja acuzata ca nu ia masuri mai agresive impotriva acestui fenomen si in raportul pe 2012 al Indexului de transparenta international Argentina a ocupat un loc deloc onorabil, intre Mongolia si Gabon.
Votul este programat sa aiba loc saptamana viitoare. Momentul este unul cum nu se poate mai prost pentru presedintele in functie, al carei prieten, omul de afaceri Lazaro Baez, este acuzat tocmai de coruptie si spalare de bani, activitati de care Kirchner nu ar fi fost straina, conform declaratiilor fostului sau secretar personal.
Pe acelasi subiect: