Aprecierea francului ii ingenuncheaza chiar si pe elvetieni. Exportatorii cer adoptarea euro
Exportatorii insista ca Elvetia sa adopte moneda europeana din cauza aprecierii tot mai puternice a francului, care a afectat in mare masura exporturile tarii, scrie Bloomberg. Majoritatea elvetienilor, insa, nu este de acord cu ideea adoptarii monedei unice, electoratul respingand de altfel, in 1992, propunerea de aderare la Zona Economica Europeana.
Doar unul dintre cele cinci partide care formeaza coalitia de guvernare, sustine eventualele negocieri de aderare la zona euro.
Guvernul elvetian a negociat o serie de tratate bilaterale cu UE dupa ce electoratul a respins in 1992 o propunere de aderare la Zona Economica Europeana. Aceste acorduri au permis insa Elvetiei sa se bucure de cateva avantaje de stat membru, fara a renunta la vreun element de suveranitate.
"Nu se pune problema aderarii la zona euro in viitorul previzibil. Niciun partid nu ar sugera asta, deoarece stiu ca populatia vrea sa ramana la franc", a spus profesorul de stiinte politice de la Universitatea din Lausanne, Georg Lutz.
De ce ar trebui insa Elvetia sa ia in considerare adoptarea monedei europene?
In primul rand pentru ca exporturile Elvetiei au avut performante mult mai slabe decat cele ale Germaniei, de exemplu, iar companiile incearca sa depaseasca obstacolul monedei nationale, care s-a apreciat tot mai mult fata de euro si dolar, in ultimele 12 luni.
Francul elvetian s-a apreciat cu 11% in ultimele 12 luni fata de euro, iar investitorii cauta acum in Elvetia un refugiu in ceea ce priveste criza datoriilor de stat din zona euro.
Evolutia pietelor valutare explica de ce analistii anticipeaza o crestere economica de 1,95% in acest an in Elvetia, fata de 2,6% cat se preconizeaza ca va fi in Germania.
"Este un cosmar pentru toti. Trebuie sa ne adaptam. Ceva trebuie sa se intample", a afirmat seful Patek Philippe, Thierry Stern, intr-un interviu acordat la Basel.
Si directorul general al producatorului de ceasuri Swatch, Nick Hayet, a spus despre aprecierea francului ca este "catastrofica".
In ceea ce priveste furnizorul de substante chimice pentru industria farmaceutica, Grupul Lonza, acesta a aratat ca aprecierea francului a redus profitul de anul trecut cu 28 milioane de franci (aproximativ 30 de milioane de dolari), inainte de dobanzi si impozitare.
Avansul francului este unul dintre riscurile importante care ameninta economia Elvetiei, sustine presedintele bancii centrale, Philipp Hildebrand. Exporturile, care inseamna aproximativ jumatate din Produsul Intern Brut al tarii, au crescut cu 7,1% in trimestrul al patrulea din 2010 fata de aceeasi perioada a anului anterior.
"Exportatorii elvetieni ar fi intr-o situatie mult mai buna acum daca francul nu s-ar fi apreciat atat de mult in ultimii doi ani. Ar avea la fel de mult succes ca cei germani, deoarece sectoarele exporturilor sunt similar pozitionate in cazul ambelor tari", a declarat economistul UniCredit Group Munchen, Alexander Och.
Banca centrala a Elvetiei a incercat sa opreasca aprecierea francului timp de 15 luni, pana in luna iunie a anului trecut, cumparand valute straine. Institutia a incetat insa de la jumatatea anului trecut, sa mai intervina pe piata. Potrivit unui membru al Consiliului Guvernator al bancii, influentarea cursului valutar nu poate fi o masura fezabila decat pe termen scurt.
Pe acelasi subiect: