Ungurii ar putea avea curs fix la plata ratelor in franci elvetieni. Bancherii locali: Nicio banca nu ar fi de acord!
Ungurii ar putea beneficia in foarte scurt timp de un curs fix al forintului fata de francul elvetian, care sa ii protejeze de riscul valutar, scrie portfolio.hu. Vineri a avut loc o noua intalnire intre reprezentantii sistemului bancar maghiar si cei ai ministerului Economiei.
Daca initial ministerul propusese un curs de 160 de forinti pentru un franc elvetian la plata ratelor aferente creditelor acordate in CHF, acum oficialii guvernamentali ar accepta, sustine publicatia citata, si un curs mai putin avantajos pentru clienti, de 180 de forinti pentru un franc elvetian, scrie gandul.
Discutiile dintre Asociatia Bancilor din Ungaria si ministerul Economiei maghiar pe acest subiect au inceput acum aproape doua luni.
Bancherii locali sustin ca riscul valutar trebuie suportat in continuare doar de client
Bancherii romani sustin ca acest lucru nu ar fi de dorit sa se intample si in Romania, pentru ca cei care au luat creditele in alta moneda decat cea in care sunt platiti erau constienti ca se expun riscului valutar. "Se poate orice, inclusiv inghetarea cursului. Eu cred ca este insa ca oamenii trebuie lasati sa traiasca in concordanta cu propriile alegeri. Au fost avertizati in repetate randuri, atat de guvernatorul BNR cat si de catre sefii bancilor sa nu se imprumute in alta moneda decat cea in care sunt platiti", a declarat pentru gandul Bogdan Baltazar, consultant financiar.
Guvernul ungar vizeaza introducerea unui sistem prin care cei care au credite in franci elvetieni vor avea optiunea de a ingheta cursul de schimb la care este calculata rata lunara la o valoare de 190 de forinti/franc pana in 2014, scria in martie Ziarul Financiar.
Guvernul, condus de premierul Viktor Orban, ar urma sa inghete rata de schimb la care creditele exprimate in franci elvetieni sunt rambursate pe o perioada de trei ani si jumatate, debitorii urmand sa plateasca diferenta odata ce masura de fixare a ratelor nu se mai aplica.
Acest lucru s-ar putea realiza prin semnarea de catre banci a unor acorduri cu banca centrala cu privire la ratele de schimb si achizitii de moneda in functie de evolutiile francului, guvernul urmand sa suporte costurile.
Nu este clar cum va functiona totul si cat va plati guvernul.
Volumul ridicat de credite in valuta din Ungaria, si in special cele in franci elvetieni, a devenit o problema in conditiile aprecierii puternice a francului in raport cu forintul de la inceputul crizei financiare din 2008.
Citeste continuarea in Ziarul Financiar!
Sursa foto: gandul
Pe acelasi subiect: