Afectati de somaj si austeritate, milioane de europeni au cazut prada saraciei in 2012
Afectati de somaj si austeritate, milioane de europeni au cazut prada in 2012 saraciei, care afecteaza clasa de mijloc, slabeste coeziunea sociala si atinge grupuri protejate pana in prezent, cum ar fi femeile si copiii, relateaza AFP, transmite Mediafax.
"Gaura neagra este din ce in ce mai mare", isi exprima ingrijorarea Mercedes Gonzalez, o femeie in varsta de 52 de ani din Spania, care, cu mai putin de 800 de euro pe luna, se zbate pentru a asigura viata de zi cu zi a unei familii afectate de somaj din Fuenlabrada, la periferia Madridului.
In iulie, ea si sotul ei primeau un ajutor guvernamental de 426 de euro, dar care in prezent a fost redus la 360 de euro. "In acest timp, (preturile) alimentelor si facturilor au crescut prin majorarea TVA-ului" din septembrie, povesteste ea. "Lucrurile merg din rau in mai rau, suntem asfixiati", afirma ea, pe un ton pesimist. Spania, a patra economie din zona euro, prezinta semnele unei crize sociale majore.
Un sfert dintre cetatenii activi sunt in somaj, o politica de austeritate istorica, reduceri implacabile de cheltuieli in domeniul educatiei si in domeniul sanatatii, mii de familii indatorate aruncate in strada. In aceasta tara, unde doi mici proprietari amenintati cu expulzarea s-au sinucis recent, la fel ca in Grecia sau Italia, alte doua tari din sudul Europei lovite de recesiune, criza uneori se transforma in tragedie.
La sfarsitul lunii martie, intreaga Italie a ramas socata de gestul disperat al lui Giuseppe Campaniello, un zidar in somaj din Bologna care si-a dat foc din cauza ca era urmarit pentru ca nu si-a platit impozitele.
"Giuseppe a fost victima unui sistem care functioneaza impotriva cetatenilor", acuza vaduva sa in varsta de 48 de ani, Tiziana Marrone. "Giuseppe nu a primit niciun ajutor. El s-a simtit pus la zid", adauga ea, folosind cuvinte extrem de dure. "Aceasta nu este o sinucidere legata de criza, este o crima cauzata de stat", conchide ea.
Dar, fara indoiala, Grecia, cu economia pusa sub tutela si o rata a somajului record (26%), sufera impactul social cel mai dramatic al crizei. Astfel, 31% din locuitori erau in 2011 in pericol de saracie sau marginalizare sociala, potrivit Eurostat, comparativ cu media europeana de 24,2%.
George Tsouvalakis, un dulgher somer in varsta de 31 de ani, si sotia sa Lia, in varsta de 30 de ani, fac parte din aceasta "generatie pierduta". Impreuna cu fiica lor de doi ani, ei incearca sa paraseasca tara, dar nu pot plati biletele de avion. Veniturile lor, de peste 2.500 de euro inainte de criza, au ajuns la un nivel de sub 400 de euro pe luna. "Nu avem mijloacele de a pleca. Suntem prizonieri in propria casa", marturiseste Lia.
Nilce Carvalho, o studenta portugheza in varsta de 29 de ani care are o diploma de master in Artele spectacolului la prestigioasa Univeristate din Coimbra, a imaginat un alt mijloc de a se salva, lansand un indemn pe Facebook pentru a-si plati datoria care o impiedica sa isi ridice diploma.
Bursa i-a fost redusa de la 400 la 98 de euro din cauza austeritatii guvernamentale, iar ea datoreaza astfel o mie de euro pentru taxe de scolarizare. "A fost foarte dificil", povesteste ea. In aceste tari, organizatiile umanitare isi indreapta atentia spre o saracie care ia noi fete.
"Exista familii in care toti membrii cu varsta activa sunt in somaj, oameni care isi pierd locuintele pentru ca sunt evacuati, care nu sunt obisnuiti sa recurga la retelele de protectie sociala", subliniaza Fernando Cuevas, purtator de cuvant al Crucii Rosii din Spania.
ONG-urile sunt preocupate in special de situatia femeilor si copiilor, protejati pana in prezent de mecanisme de solidaritate familiala care se clatina. "Unde este astazi clasa de mijloc din Spania?", se intreaba David Polo, care se ocupa de persoanele fara adapost pentru Caritas la Burgos, un oras din nordul tarii. "Ea se fisureaza. Incepem sa vedem o polarizare a acestei clase", adauga el.
Potrivit UNICEF, aproximativ 2.200.000 de copii traiesc in saracie in Spania. In Portugalia, Ministerul Educatiei a dezvaluit la sfarsitul lui noiembrie ca, in mai putin de 20 de zile, numarul elevilor care sufera de lipsuri alimentare a trecut de la aproximativ 10.000 la aproape 13.000.
Chiar si pensionarii, intre care unii poarta povara unei familii intregi, nu mai sunt feriti. Guvernul de dreapta spaniol a anuntat ca indexarea pensiilor in 2013 va fi mai mica decat era prevazut, incalcand tabuul unei promisiuni electorale pe un subiect extrem de sensibil.