Acord istoric intre OPEC si celelalte state producatoare de petrol, pentru reducerea productiei cu 2%. Prabusirea pretului titeiului a ingropat marii producatori
Petrol, sonda
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol si o serie de state producatoare din afara cartelului au ajuns sambata la primul lor acord de dupa 2001 de reducere a productiei de titei cu circa 2% pe plan global, care sa duca la o majorare a pretului hidrocarburilor, transmite Wall Street Journal, preluat de Agerpres.
Impreuna, statele care nu sunt membre ale cartelului isi vor reduce productia cu 562.000 de barili pe zi (bpd), ca parte a acordului global cu OPEC. Initial, aceste state anuntasera ca vor livra mai putin cu 600.000 bpd.
In 30 noiembrie, statele membre ale OPEC au ajuns la un acord pentru a-si reduce productia cu 1,2 milioane barili pe zi incepand din luna ianuarie 2017, aceasta urmand sa fie prima scadere a productiei decisa de OPEC in ultimii opt ani.
Daca acordurile vor intra in vigoare, furnizarea de titei pe plan global va fi redusa cu aproape 2%.
Intelegere nemaiintalnita din anii '70
Intelegerea reprezinta un nivel de cooperare nemaiintalnit pana acum in randul statelor producatoare de titei. Este prima data din anii '70 cand o coalitie de state, care produc mai mult de jumatate din petrolul furnizat pe plan global, a ajuns la un acord pentru a influenta cotatia barilului de titei. Cota de piata a OPEC nu a mai fost atat de mare din anii '70 iar precedentele intelegeri cu tarile din afara cartelului nu au fost niciodata atat de cuprinzatoare.
Acordul implica 12 state din afara OPEC (Azerbaidjan, Bahrein, Bolivia, Brunei, Guineea Ecuatoriala, Kazahstan, Malayezia, Mexic, Oman, Rusia, Sudan si Sudanul de Sud) iar cea mai mare parte din reducere productiei - 300.000 de barili pe zi - va fi efectuata de Rusia, care produce mai mult titei decat orice tara. Alte state care au promis sa livreze mai putin petrol sunt Oman, Azerbaidjan si Sudan.
OPEC, cartelul format din 13 state care controleaza peste o treime din productia mondiala de petrol, incearca de mult timp sa convinga si alte state sa contribuie la reducerea productiei, care a dus la scaderea pretului la titei si a afectat semnificativ economiile dependente de resursele energetice.
La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna februarie a crescut vineri cu 0,44 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 54,33 dolari. De la mijlocul lui 2014, cotatia barilului de petrol s-a injumatatit din cauza supraproductiei.
Arabia Saudita si-a anuntat deja clientii din Europa si SUA ca va reduce livrarile, din ianuarie
Anuntul Arabiei Saudite vine dupa ce saptamana trecuta statele membre ale OPEC au ajuns la un acord pentru a-si reduce productia cu 1,2 milioane barili pe zi incepand din luna ianuarie 2017, aceasta urmand sa fie prima scadere a productiei decisa de OPEC in ultimii opt ani.
"Am anuntat clientii in legatura cu alocarile de titei si reducerea productiei de titei conform angajamentelor asumate de Arabia Saudita. Reducerea livrarilor va fi mai mica pentru rafinariile din Asia decat pentru cele din Europa si SUA, unde stocurile sunt mai ridicate", sustin sursele.
Rusia, tara care nu este membra a OPEC, dar care alaturi de Arabia Saudita si SUA reprezinta unul dintre principalii producatori de petrol ai planetei, a anuntat ca este gata sa isi reduca propria productie de titei cu 300.000 de barili pe zi, adica jumatate din scaderea ceruta de OPEC pentru toate tarile producatoare care nu sunt membre ale cartelului.
Moscova este interesata de cresterea pretului la petrol, produs care asigura o mare parte din veniturile sale bugetare. In ultimii doi ani, prabusirea pretului la petrol si sanctiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei in criza din Ucraina au afectat economia ruseasca. In plus, o reducere a productiei cu 300.000 de barili pe zi nu este una semnificativa pentru Rusia, in conditiile in care, in toamna, productia sa de petrol a atins un nivel record pentru perioada post-sovietica, de 11,2 milioane barili pe zi.
Producatorii din afara OPEC ar urma sa isi reduca productia lor combinata cu 600.000 de barili pe zi, iar jumatate din scadere ar urma sa fie asigurata de Rusia.
Mai multe despre:
#OPEC#pretul petrolului
Pe acelasi subiect: