GREXIT 2015: 51% dintre germani, pentru prima data in majoritate, se declara in favoarea iesirii Greciei din zona euro
Germanii se declara, pentru prima data, in majoritate, in favoarea iesiri Greciei din zona euro, in conditiile in care Atena si creditorii sai nu reusesc sa ajunga la un acord, potrivit barometrului politic al ZDF, dat publicitatii vineri si citat de AFP.
Acest lucru nu se traduce insa printr-o neincredere fata de cancelarul federal german Angela Merkel, care se opune unei asemenea iesiri.
Circa 70% dintre persoanele intervievate s-au declarat impotriva unor noi concesii din partea UE pentru Grecia.
Doar 41% dintre ei doresc inca mentinerea Greciei in zona euro, in conditiile in care 55% se pronuntau in favoarea acestui lucru la inceputul anului, inainte ca guvernul radical de stanga al lui Alexis Tsipras sa initieze negocieri laborioase cu creditorii tarii.
Consecintele pe care un eventual "Grexit" le-ar avea asupra economiei germane le provoaca din ce in ce mai putine temeri germanilor. 65% dintre ei sunt convinsi ca acest lucru va provoca foarte putine prejudicii sau deloc.
Presa germana se arata cu precadere ostila la adresa liderilor greci, acuzati ca saboteaza discutiile cu partenerii lor europeni prin faptul ca refuza sa puna in aplicare reforme in sistemul de pensii si pe piata muncii.
Atena trebuie sa puna in aplicare reforme structurale, in schimbul deblocarii altor 7 miliarde de euro din ajutorul financiar, inghetat de la inceputul lui august 2014.
Actiunile principalelor banci din Grecia scad puternic pe bursa
Actiunile principalelor banci din Grecia inregistrau vineri scaderi semnificative la Bursa de la Atena, din cauza impasului in negocierile cu creditorii internationali, transmite BBC, citat de Agerpres.
Vineri, actiunile National Bank of Greece au scazut cu aproape 6%, in timp ce titlurile Piraeus si Alpha inregistrau un declin de peste 5%. Joi, Bursa de la Atena a crescut cu peste 14%, cea mai buna performanta din ultimele 14 saptamani, pe fondul optimismului privind negocierile dintre Grecia si reprezentantii UE, BCE si FMI.
Joi seara, echipa de negociatori a FMI a parasit Bruxelles-ul, intrucat nu a reusit sa inregistreze progrese in privinta incheierii unui acord cu Grecia, sporirind criticile creditorilor internationali privind atitudinea Guvernului de la Atena, care refuza in continuare solicitarile reprezentantilor UE, BCE si FMI.
"Mingea este foarte mult in terenul Greciei. Exista deosebiri majore intre echipa FMI si cea a Greciei in majoritatea domeniilor cheie. In ultimul timp, nu s-au inregistrat progrese in atenuarea acestor diferente", a afirmat purtatorul de cuvant al FMI, Gerry Rice.
Tara risca sa intre in incapacitate de plata si in cele din urma sa iasa din zona euro.
Moritz Kraemer de la Standard & Poor's a avertizat joi ca ar putea fi doar o chestiune de timp pana cand Grecia nu va mai putea rambursa sumele datorate detinatorilor de obligatiuni si bancilor. Potrivit lui, "adevaratul termen limita" va fi in iulie, cand Grecia are de rambursat unele obligatiuni pe care le detine BCE.
"Daca vor rata acea plata, estimarile mele sunt ca va fi imposibil pentru BCE sa continue sa acorde lichiditate de urgenta sistemului bancar din Grecia", a apreciat oficialul S&P.