Tspiras: Daca Grecia va fi fortata sa paraseasca zona euro, Italia si Spania ar avea aceeasi soarta. Padoan: Roma nu va calca pe urmele Atenei
Italia nu va calca sub nicio forma pe urmele Greciei, daca aceasta va parasi zona euro, a declarat ministrul italian de Finante, Pier Carlo Padoan, intr-un interviu acordat CNBC, citat de Agerpres.
"Italia s-a schimbat semnificativ, a revenit pe crestere si implementeaza reforme structurale mai mult decat orice alt stat", sustine Padoan.
Italia, a treia economie a zonei euro, a iesit dintr-o recesiune care a durat trei ani, inregistrand un avans de 0,3% in T1 din 2015, dupa o crestere zero in precedentele trei luni, arata Istat.
In ritm anual, PIB-ul a crescut cu 0,1% in perioada ianuarie - martie 2015, primul avans din ultimele 13 trimestre. In ultimele trei luni din 2014, declinul economiei a fost de 0,4%.
Chiar daca unii analisti cred ca iesirea din zona euro ar fi in avantajul Greciei, Padoan sustine ca o astfel de evolutie ar face mai mult rau decat bine.
"Trebuie luate in calcul nu doar beneficiile aparente, ce provin din devalorizarea noii drahme, ci si costurile, cu care se va confrunta tara, in special faptul ca datoria denominata in euro ramane si va reprezenta o povara suplimentara asupra finantelor tarii", a afirmat ministrul italian de Finante. Acesta a dat asigurari ca, in cazul unui Grexit, sistemul financiar european va putea gestiona aceasta evolutie.
"Cu siguranta, daca se intampla un astfel de accident, ar putea exista cateva dificultati, dar sistemul financiar este mult mai solid decat era in 2010'", sustine Padoan.
Comisia Europeana a primit, marti, noi propuneri din partea Greciei, care vrea sa ajunga la un acord cu UE, BCE si FMI pentru a primi transa de 7,2 miliarde de euro si a evita intrarea in incapacitate de plata. Un oficial UE a apreciat insa ca nu sunt suficiente pentru a se ajunge la un acord care sa deblocheze fondurile pentru Atena.
Conform presei, UE, BCE si FMI au cerut majorarea TVA, obtinerea unui excedent bugetar primar de 1% din PIB anul acesta si de 2% din PIB anul viitor. Autoritatile elene au ca obiectiv un excedent primar de 0,6% din PIB in 2015 si de 1% din PIB in 2016. O alta propunere vizeaza majorarea contributiilor pensionarilor la sistemul de sanatate si reducerea pensiilor.
In cazul in care Grecia va fi fortata sa paraseasca zona euro, Italia si Spania ar putea avea aceeasi soarta, ceea ce va duce la colapsul blocului monetar, a afirmat, marti, premierul elen Alexis Tsipras, intr-un interviu in "Corriere della Sera".
"Ar fi inceputul sfarsitului pentru zona euro. Daca Grecia cade, pietele vor cauta imediat urmatoarea tara. Daca negocierile vor esua, costurile pentru contribuabilii europeni vor fi enorme", a avertizat Tsipras.