Productia de petrol si gaze a OMV Petrom a scazut in trimestrul al treilea
Productia de petrol si gaze a OMV Petrom a scazut usor, cu circa 1%, in trimestrul al treilea raportat la aceeasi perioada din 2011 si a stagnat fata de trimestrul al doilea, iar vanzarile de gaze au avut un declin anual de 2%, a anuntat grupul OMV, actionarul majoritar al companiei.
Majorarea preturilor la titei precum si nivelurile sezonier mai ridicate ale volumului de gaze depozitate de Petrom au condus la profituri nerealizate substantiale, de aproximativ 60 de milioane de euro, care vor fi eliminate la consolidare, se arata in raportul publicat, vineri, de grupul austriac.
Productia de hidrocarburi a OMV Petrom a coborat in trimestrul al treilea de la 184.000 de barili echivalent petrol pe zi anul trecut la 182.000 de barili echivalent petrol pe zi, nivel similar celui din trimestrul al doilea al anului in curs.
Vanzarile de gaze naturale ale Petrom au inregistrat in trimestrul al treilea o scadere de 2%, de la 9,47 TWh anul trecut la 9,24 TWh in acest an, insa nivelul marjelor a ramas favorabil, se arata in raport. In trimestrul al doilea, vanzarile s-au situat la 11,16 TWh. Petrom are cele mai mari vanzari de gaze naturale in intervalul octombrie-martie (primul si al patrulea trimestru), care coincide cu sezonul rece.
La nivelul grupului OMV, productia a crescut cu peste 9% anual, de la 283.000 de barili echivalent petrol pe zi la 309,000 barili echivalent petrol pe zi.
Avansul fata de trimestrul al doilea, cand OMV a raportat 305.000 barili echivalent petrol pe zi, a fost sustinut de recuperarea productiei din Yemen, precum si de o contributie mai solida a operatiunilor din Austria si Tunisia. Impactul pozitiv al cresterilor din aceste tari a fost anulat partial de declinul poductiei din Marea Britanie.
Vanzarile de gaze naturale ale OMV au crescut de aproape doua ori, de la 53,7 TWh in trimestrul al treilea al anului trecut la 100,4 TWh in acest an. Principalul motiv a fost avansul substantial al activitatilor de trading, se arata in raport.
OMV detine 51,01% din titlurile Petrom, principalii actionari minoritari fiind Ministerul Economiei, cu 20,63%, si Fondul Proprietatea, cu 20,11% din actiuni.
Pe acelasi subiect: