Gheorghe, Petrom: "Extractia de gaze in Marea Neagra ar putea incepe spre sfarsitul deceniului"
Mariana Gheorghe,director general al OMV Petrom, impreuna cu jurnalistii Cristian Hostiuc si Claudiu Pandaru
Extractia de gaze in Marea Neagra este preconizata pentru sfarsitul deceniului, iar exploatarea zacamantului, estimata pentru o perioada de 10 ani, ar putea asigura independenta energetica a Romaniei in privinta gazelor naturale, a declarat directorul general al OMV Petrom.
"Aceasta descoperire pe care o numim noi sonda Domino 1 este o estimare de acumulare de gaze de circa 42 de miliarde pana la 84 miliarde de metri cubi de gaz. Productia ar putea incepe pe la sfarsitul decenului acesta, undeva spre anii 2018", a afirmat Mariana Gheorghe la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata astazi la Pro TV.
Aceasta a aratat ca in prezent sunt evaluate datele si ar mai trebui si alte sonde.
"Apoi va trebui sa mai facem alte date seismice ca sa vedem pe intreg perimetrul ce alte puncte posibile de exploatare sunt, urmand ca undeva pe la mijlocul acestui deceniu sa luam decizia, daca sau nu este comercial trecerea la dezvoltarea, la investitia propriu-zisa", a afirmat CEO-ul OMV Petrom.
Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filiala a companiei americane Exxon Mobil, a inceput impreuna cu OMV Petrom (SNP), in decembrie 2011, forajul intr-un perimetru petrolier din Marea Neagra aflat in concesiunea companiei romanesti.
La inceputul anului, OMV Petrom si Exxon Mobil au anuntat ca au facut o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.
ExxonMobil Exploration and Production Romania pregateste pentru urmatorii doi ani investitii de pana la 1,23 miliarde de dolari in foraj petrolier si lucrari adiacente in Marea Neagra.
Directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, a declarat recent pentru revista Manager ca grupul a gasit in Marea Neagra o rezerva "gigantica de petrol si gaz, o descoperire de importanta mondiala".
Gheorghe a adaugat ca daca zacamantul de gaze descoperit de OMV Petrom in Marea Neagra se va dovedi rentabil pentru a fi exploatat, Romania ar putea deveni independenta din perspectiva necesarului de gaze naturale, inlocuind "importurile de la rusi".
"In urmatorii ani peste 50% din necesarul de resurse energetice primare vor reveni si in Romania din hidrocarburi, petrol si gaze. Al doilea, avand in vedere situatia la gaz, pentru ca vorbim acum de piata de gaz, 70% din necesarul romanesc este productie locala si 30% este importata. Daca se dovedeste ca aceasta exploatare este comerciala si de succes, atunci avem sansele sa fim independenti energetic, din punctl de vedere al necesarului de gaze in Romania", a continuat Ghorghe.
Potrivit directorului general al OMV Petrom, pentru a extrage "prima molecula de gaz" in Romania sunt necesare investitii de miliarde de euro, efort investitional cu aport la Produsul Intern Brut, care contribuie la bugetul de stat si generaza locuri de munca.
Unul dintre efectele exploatarii rezervelor de gaze din Marea Neagra va fi reducerea facturii la gaz pentru consumatorii din Romania, potrivit lui Gheorghe.
Principalii producatori de gaze din Romania sunt compania de stat Romgaz Medias si OMV Petrom, care cumulat produc anual aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze. Cele doua companii asigura doua treimi din necesar, diferenta fiind importata din Federatia Rusa.
“Romania are nevoie de investitii de 3-4 mld. euro pe an pentru independenta energetica”
Romania ar putea sa isi asigure independenta energetica cu investitii anuale de 3-4 miliarde euro pana in 2030, asigurate in mare parte de sectorul privat, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
"Industria energetica din Romania are un potential deosebit, nu numai de a sigura resursele necesare Romaniei, dar are si potentialul de a fi un factor de crestere economica. In primul rand pentru ca avem un mix de resurse primare potentiale foarte ridicat, de la petrol, gaze, suntem singurul producator in sud-estul Europei, la hidro, la nucleara, la partea de carbune. Nu mai vorbesc de partea de regenerabile, care a inceput acum", a declarat Gheorghe in emisiunea "Dupa 20 de ani".
Ea a aratat ca de pendenta fata de importuri va creste in timp la aproximativ 50% din consum, in absenta investitiilor. "Dependenta de importuri ar putea creste de la circa 20% in 2010 la 50% in anul 2030. Aceasta daca noi nu facem acele investitiile necsare pentru a creste productia locala astfel incat sa ne asiguram o pozitie de independenta strategica energetica. Acest lucru presupune ca de astazi pana in anul 2030 sa investim circa 3-4 miliarde de euro pe an in tot ce inseamna petrol si gaze, toate celelalte industrii, nucleara, hidro si regenerabile, si in eficienta energetica", a afirmat Gheorghe.
Directorul Petrom a adaugat ca aceste investitii ar urma sa fie finantate in mare parte de sectorul privat, statului revenindu-i partea de infrastructura si ale domenii.
"Acest 3-4 miliarde de euro sunt posibil a fi finantate. Marea parte va fi sectorul privat, dar exista si o parte cum ar fi infrastructura sau alte elemente care sunt de domeniul sectorului de stat", a precizat aceasta.
OMV Petrom asigura aproape jumatate din productia de gaze la nivel national, respectiv circa 5 miliarde metri cubi anual. Compania este singurulproducator de petrol din tara, cu o productie de 4-5 milioane tone pe an. Totodata, compania, controlata de grupul austriac OMV, a intrat si pe piata productiei de electricitate. OMV Petrom opereaza o termocentrala pe gaz si un parc eolian.
„Urmatorii ani vor fi dificili”
Europa si Romania, ca parte a continentului, vor trece printr-o perioada dificila in urmatorii ani, iar sectorul energetic national ar putea contribui la revigorarea economiei daca vor fi facute investitii semnificative, a declarat directorul general al celei mai profitabile companii din Romania.
"Europa va trece printr-o perioada dificila in urmatorii ani, deci si noi, ca parte din Europa, vom avea parte de momente dificile, dar in general o tara nu-si apreciaza momentele numai dupa importul de circumstante economice sau sociale", a explicat Gheorghe.
Economistul-sef al FMI, Olivier Blanchard, a declarat miercuri ca economia mondiala va avea nevoie de cel putin 10 ani pentru a iesi din criza financiara declansata in 2008.
"Depinde foarte mult de capacitatea noastra de a gestiona aceste momente dificile. Eu cred ca exista potential si sectorul energetic are aceasta vocatie de a ajuta la revigorarea economiei romanesti printr-un volum de investitii foarte ridicat", a mai spus Gheorghe.
Oficialul FMI a afirmat ca Germania va trebui sa accepte o inflatie mai ridicata, o intarire a puterii reale de cumparare a populatiei, ca parte a solutiei la problema Europei. Chiar daca atentia este concentrata asupra Europei, Statele Unite au, de asemenea, probleme fiscale pe care trebuie sa le rezolve, a mai spus el.
Pe acelasi subiect: