Contractele Hidroelectrica, analizate de Comisia Europeana. Statul roman, suspectat de un posibil ajutor de stat acordat “baietilor destepti” din energie
Comisia Europeana analizeaza informatiile transmise de autoritatile romane cu privire la contractele pe termen lung incheiate intre Hidroelectrica si distribuitorii, furnizorii si cumparatorii de energie electrica, mentioneaza surse CE, citate de Mediafax.
"Comisia va trata intr-o maniera coerenta toate cazurile, care sunt asemanatoare si presupun chestiuni similare", precizeaza sursele de la Comisia Europeana.
Comisia Europeana (CE) analizeaza un posibil ajutor de stat acordat "baietilor destepti" din energie, prin contracte cu Hidroelectrica, iar Consiliul Concurentei a deschis o investigatie privind legalitatea acestor acorduri.
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat miercuri, la Mediafax Talks About Competition, ca in prezent institutia pe care o conduce colaboreaza cu CE, care analizeaza posibilitatea unui ajutor de stat in cazul contractelor incheiate intre Hidroelectrica si traderii de energie in afara pietei.
"Daca va fi considerat ajutor de stat, Comisia Europeana te obliga sa inchei practica respectiva, iar banii luati de la companii vor fi returnati statului. CE inca analizeaza daca va deschide investigatia", a spus Chiritoiu.
El a aratat ca autoritatea de reglementare in domeniul concurentei analizeaza de peste un an piata de electricitate si a declansat recent o investigatie, care vizeaza posibile pratici neconcurentiale, atat pe verticala cat si pe orizontala.
El a precizat ca se refera la contractele bilaterale incheiate de compania de stat Hidroelectrica in afara pietei. "Au fost facute deja inspectii inopinate. (...) Nu ma astept ca lucrurile sa se incheie rapid", a spus Chiritoiu. El a precizat ca toate companiile investigate - Hidroelectrica si traderii parteneri, "baietii destepti" din energie - sunt pasibile de amenzi.
Sintagma "baieti destepti" este aplicata unui numar restrans de companii, in special traderi, care au contracte directe de achizitie a energiei de la Hidroelectrica la preturi sub nivelul pietei.
"Nu am auzit de aceasta investigatie a Consiliului Concurentei. Este o veste buna. Este in linie cu ceea ce incercam sa obtinem si desigur va pune presiune pe contracte existente semnate de Hidroelectrica pe termen lung. Viziunea noastra este ca prin ajutorul Guvernului, presiunea de la noi si, de asemenea, a FMI si a Consiliilor Concurentei al Uniunii Europene si al Romaniei sunt sanse foarte bune ca aceste contracte sa fie istorie curand", a declarat intr-o conferinta de presa managerului Fondului Proprietatea, Greg Konieczny.
La 20 martie ministrul Economiei, Lucian Bode, declara ca Guvernul va rezilia in "conditii in care statul sa nu piarda" contractele bilaterale prin care Hidroelectrica vinde energie daca beneficiarii acordurilor comerciale nu vor accepta cresterea preturilor, scaderea duratei si a cantitatilor.
Renegocierea acestor contracte si anularea, in limitele legii, a acordurilor care nu pot fi renegociate au fost solicitate de catre reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).
Autoritatile au inceput la sfarsitul anului trecut sa renegocieze contractele, cerand beneficiarilor sa accepte scaderea cantitatilor de energie si a duratei pentru fiecare acord, precum si majorarea preturilor la care Hidroelectrica vinde energia.
Beneficiarii contractelor directe erau in 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galati, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT Romania, Electrica, Salrom, CHN Petrosani si CLMB Pationar Brasov.
Anul trecut, companiile Salrom, CNH si CLMB Patinoar Brasov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renuntat la acordul cu Hidroelectrica.
Contractele bilaterale de vanzare a energiei au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003, iar contractele expira in 2014, 2015 sau 2018.
Pe acelasi subiect: