Guvernul a aprobat legea energiei. ANRE: Deocamdata nu se vor majora preturile la electricitate si gaze. S-ar putea dubla insa la finalul liberalizarii VIDEO
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei nu intentioneaza sa majoreze preturile la electricitate si gaze in perioada urmatoare. Dar nici nu se poate spune in prezent daca aceste costuri se vor dubla la finalul procesului de liberalizare, sustine seful ANRE, Dan Plaveti.
"In momentul de fata, referitor la preturi in general, ANRE intotdeauna monitorizeaza piata, dar in momentul de fata nu putem spune nimic despre o majorare. Nu intentionam sa miscam preturile in niciun fel in urmatoarea perioada", a spus Plaveti.
Intrebat de jurnalisti daca este posibil ca, la finalul acestui proces de liberalizare a preturilor, sa rezulte dublarea pretului energiei electrice, seful ANRE a aratat ca nu se poate raspunde la aceste moment.
"Sincer, nu se poate raspunde cu da sau nu, este o problema de presupunere. Se pot face oricate studii despre cum va evolua piata, sunt diferite modele, diferite predictii, dar nu pot confirma nici da, nici nu. Sunt ani cand, spre exemplu, am avut o hidroelectricitate foarte buna, cum a fost anul 2010, cand preturile in piata au fost chiar foarte mici, si am avut anul 2011, cand hidroelectricitatea a fost foarte proasta si atunci preturile au inceput sa creasca. De asemenea, in functie de noile investitii care vor exista, mediul concurential se va dezvolta, de aceea nu vedem neaparat niste majorari semnificative", a afirmat Plaveti.
El a amintit in acelasi timp ca vor fi aplicate si o serie de facilitati non-financiare, de genul interzicerii deconectarii de la electricitate pentru persoanele care au nevoie de aparate de respirat, indiferent daca factura a fost sau nu platita.
"S-a mai reglementat problema legata de dezvoltarea retelelor de energie electrica si se instituie in sarcina distribuitorilor de a dezvolta retelele de energie electrica chiar in localitati, inclusiv in cazul in care nu este fezabil economic. Se pot face acele dezvoltari sau asocieri intre autoritatile locale si distrtibuitorii de eneregie electrica in vederea dezvoltarii de retele in localitati", a adaugat Plaveti.
Transelectrica si Transgaz ies de sub controlul Ministerului Economiei
Companiile Transelectrica si Transgaz vor trece sub controlul altor ministere decat cel al Economiei, procedura fiind inca in analiza Guvernului, a anuntat ministrul Economiei, Lucian Bode (foto). Totodata, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) va fi condusa de un presedinte si un vicepresedinte, care nu vor mai fi insa numiti prin decizie a premierului, ci de catre seful statului.
Cele doua prevederi apar in proiectul de lege care reglementeaza sectorul energetic, aprobat in sedinta de vineri a Guvernului. Actul normativ va fi transmis Parlamentului spre adoptare.
In prezent, ANRE functioneza in subordinea primului-ministru, care decide schimbarea presedintelui si a vicepresedintilor institutiei.
Surse citate de Mediafax afirmau anterior ca la sedinta de astazi, ministrii vor stabili inclusiv calendarul de liberalizare a preturilor la gaze si energie electrica, cerut inca de anul trecut de Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
In prezent, preturile platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), din considerente de protectie sociala.
Comisia Europeana si Fondul Monetar International au cerut Guvernului sa liberalizeze preturile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.
Directivele privind energia electrica si gazele trebuiau transpuse in legislatia nationala de catre statele membre pana la 3 martie 2011.
Comisia Europeana a trimis Romaniei avize motivate privind incalcarea directivelor Uniunii Europene referitoare la liberalizarea pietelor energiei eletrice si gazelor naturale, si ar putea transmite cauzele Curtii de Justitie a Uniunii Europene daca nu primeste un raspuns in termen de doua luni.
Guvernul a asigurat ca isi va exprima punctul de vedere in privinta liberalizarii preturilor la gaze si energie electrica pana la 21 martie, cand este programata urmatoarea reuniune a board-ului Fondului Monetar International.
Tarifele reglementate la energie vor fi eliminate, incepand de la anul
Tarifele reglementate la electricitate platite de populatie urmeaza sa fie eliminate in perioada 2013-1017. De asemenea, anul viitor va incepe si liberalizarea pretului la gazele furnizate populatiei.
Inainte de a incepe liberalizarea, Guvernul va stabili categoriile de consumatori care vor fi in situatia de a nu-si putea achita facturile. Acesti consumatori sunt denumiti consumatori vulnerabili, iar o parte dintre ei vor beneficia de subventie de la stat, arata intr-un document guvernamental obtinut de Mediafax.
In Romania sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate si gaze naturale. Potrivit documentului, numarul consumatorilor vulnerabili este estimat intre 1,15 milioane si 1,4 milioane de clienti (14-17% din total ), astfel ca intre 6,9 si 7,2 milioane de consumatori ar urma sa suporte majorarile de pret. Consumatorii vulnerabili vor beneficia de sprijin la cerere, adresata furnizorilor.
Sprijinul financiar ar urma sa fie introdus concomitent cu eliminarea graduala a tarifului social in trei etape, pe trei transe de venituri, si va consta in reducerea lunara, de catre furnizorul de energie, a facturii cu o suma fixa stabilita anual de prin hotarare de Guvern.
Preturile la energie electrica vor creste gradual, in urmatorii 5 ani, iar tariful social va fi eliminat
Un document discutat de Guvern cu FMI arata ca tarifele reglementate la electricitate vor fi eliminate in sase etape pentru consumatorii industriali si in zece etape pentru consumatorii casnici, Guvernul urmand insa sa elimine incepand cu anul viitor si tariful social care protejeaza inca familiile sarace de facturi ridicate la energia electrica.
Consumatorii casnici considerati vulnerabili odata cu liberalizarea tarifelor, care vor fi in situatia de a nu-si putea achita facturile, vor fi impartiti in trei categorii, raportat la veniturile familiei, iar tariful social va fi eliminat tot in trei trepte, in intervalul 2013-2015.
In cazul clientilor casnici, eliminarea tarifelor reglementate la electricitate, mai mici fata de piata concurentiala, va incepe in iulie 2013, cu un procentaj de 10%, si va continua in acelasi ritm, in doua etape semestriale, din 2014.
Astfel, ponderea din energia electrica furnizata consumatorilor casnici de pe piata concurentiala va creste la 10% in iulie 2013, la 20% in ianuarie 2014, la 30% in iulie 2014, la 40% in ianuarie 2015, la 50% in iulie 2015, la 60% in ianuarie 2016, la 70% in iulie 2016, la 80% in ianuarie 2017, la 90% in iulie 2017 si la 100% in decembrie 2017.
In cazul consumatorilor industriali, aceasta pondere va creste intr-un ritm mai rapid, respectiv la 15% inca din septembrie 2012, la 30% din ianuarie 2013, la 45% din aprilie 2013, la 65% din iulie 2013, la 85% din septembrie 2013 si la 100% din ianuarie 2014.
Tariful social pentru consumatorii vulnerabili va fi eliminat inca de la inceputul anului viitor pentru persoanele si familiile care vor fi incadrate in prima transa de venit, in timp ce familiile din a doua transa de venit vor mai fi protejate doar un an, pana in ianuarie 2014, prin acest tarif social. Procesul va fi incheiat in ianuarie 2015, cand tariful social va fi eliminat si pentru celelalte familii vulnerabile.
Pe acelasi subiect: