Guvernul ar putea suprataxa companiile de gaze si electricitate
Guvernul ia in calcul cresterea redeventelor la petrol si gaze sau suprataxarea companiilor din sectorul gazelor si energiei electrice, pe masura ce preturile reglementate vor fi eliminate, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.
"Exista in Guvern discutii privind nivelul redeventelor la petrol si gaze. Acestea ar putea fi majorate mai devreme de 2014, odata cu procesul de liberalizare a preturilor energiei electrice si gazelor naturale. O alta varianta este suprataxarea companiilor de gaze si energie, pentru ca vor fi niste profituri pentru care trebuie sa faca nimic", au afirmat sursele.
Autoritatile romane s-au angajat in negocierile cu FMI sa elaboreze pana la finele lunii aprilie un calendar privind eliminarea tarifelor reglementate in sectorul gazelor naturale.
Pana atunci, autoritatile intentioneaza sa se consulte cu companiile relevante de pe piata pentru a pregati un pachet privind taxele, redeventele si reglementarile in sectorul de petrol si gaze, se arata in ultima scrisoare de intentie convenita de Guvern cu FMI.
In ultimii trei ani, statul a incasat redevente anuale de peste un miliard de lei pe an pentru toate tipurile de resurse exploatate pentru care se plateste aceasta taxa.
Astfel, in 2009 la bugetul de stat au intrat 1,03 miliarde de lei reprezentand redevente, incasarile din 2010 fiind apropiate de aceasta suma. Anul trecut, redeventele percepute de ANRM s-au ridicat la 1,37 miliarde de lei, potrivit Ziarului Financiar.
Tarifele platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, din considerente de protectie sociala, dar Comisia Europeana si FMI au cerut Guvernului sa liberalizeze piata, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.
Procesul de dereglementare a pietei de energie electrica va incepe pentru consumatorii casnici in Luna iulie, moment in care ponderea din energia electrica furnizata de pe piata concurentiala va creste la 10%. Pentru consumatori casnici tarifele reglementate vor fi eliminate in zece etape, pana in decembrie 2017.
De asemenea, pentru consumatorii industriali tarifele reglementate vor fi elimitate in sase etape, prima treapta fiind programata pentru luna septembrie 2012, iar ultima in ianuarie 2014.
Problema redeventelor la petrol si gaze este dezbatuta intens in presa si la nivel politic din 2004, de la privatizarea celei mai mari companii romanesti, Petrom, cumparata de OMV Austria.
In contractul de privatizare a Petrom se prevede ca nivelul redeventelor petroliere va fi mentinut pe o perioada de 10 ani de la data finalizarii privatizarii. Tranzactia a fost finalizata in decembrie 2004, astfel ca redeventele nu pot fi modificate pentru Petrom pana la inceputul anului 2015.
Potrivit Legii petrolului, publicata in Monitorul Oficial la 15 iunie 2004, cota achitata pentru exploatarea zacamintelor de titei este situata intre 3,5% si 13,5% din productie Redeventa este mai ridicata in cazul unei productii mai mari de titei dintr-un zacamint.
"Actualul nivel de redevente pentru petrol si gaze nu poate fi modificat, pentru ca este prevazut in legea de privatizare a Petrom si in legile petrolului si gazelor. In schimb, Guvernul se gandeste la suprataxarea companiilor din petrol, gaze si eleectricitate", au adaugat sursele.
Din 2004, mai multi politicieni, inclusiv presedintele Traian Basescu, au abordat tema cresterii redeventelor, insa niciun guvern nu a intreprins actiuni concrete pentru suplimenatrea taxei sau idfentificarea unei alte forme de taxare.
Basescu afirma, in luna martie, ca Petrom trebuie sa se astepte ca din 2014 sa plateasca redevente la fel ca in statele arabe si cataloga valoarea redeventelor platite in prezent de compania petroliera ca fiind "extrem de incorect negociata" si "mizera".
Basescu a adaugat ca "din pacate, contractul este scris de asa natura incat nu se poate face nimic" in sensul schimbarii nivelului de taxare.
Principalii platitori de redevente pentru productia de petrol si gaze sunt OMV Petrom si Romgaz. Cele doua acopera peste 90% din productia interna. Totodata, OMV Petrom este singurul producator de petrol din Romania.
Petrom a inregistrat in ultimii sapte ani profituri substantiale, de la pierderi de aproape un miliard de lei in 2004, anul in care compania a fost privatizata. In 2005 Petrom a avut un profit de 1,4 miliarde lei, iar anul trecut a consemnat cel mai mare castig din istoria companiei, de 3,6 miliarde de lei.
Romgaz este una dintre cele mai profitabile companii de stat, in ultimii sase ani avand profituri de peste 500 milioane de lei anual. Anul trecut Romgaz a avut un castig de 762 milioane de lei.