Anterior, si oficiali ai ANRE declarasera ca Autoritatea a demarat o investigatie in cazul a doua tranzactii suspecte incheiate pe OPCOM si a cerut ajutorul Consiliului Concurentei in aceasta ancheta.

"Sunt raportate doua tranzactii suspecte. ANRE este in discutii in acest moment cu Consiliul Concurentei pentru a analiza aceste tranzactii. Presedintele ANRE a luat legatura cu cei de la Consiliul Concurentei ca impreuna sa desfasuram o investigatie in legatura cu aceste contracte", au spus oficialii reglementatorului.

ANRE a demarat aceasta ancheta in urma unei sesizari potrivit careia contractele ar fi fost incheiate la un pret mai mare decat ar fi normal.

"Daca OPCOM, care este operatorul pietei, ne sesizeaza si el alte tranzactii suspecte, cu siguranta si acolo vom incepe controlul, investigatia", au precizat reprezentantii ANRE.

Acestia au refuzat sa precizeze care sunt tranzactiile si companiile anchetate. "Este o investigatie in curs si nu putem da nume. Este vorba de tranzactii incheiate si pe PZU (Piata pentru Ziua Urmatoare - n.r.)", au mai spus oficialii autoritatii.

"Sunt doar suspiciuni momentan. Nu avem nicio confirmare. Bursa este libera si acolo se intalneste cererea cu oferta, din acest motiv avem nevoie de ajutorul Consiliului Concurentei", au adaugat acestia.

In acelasi timp, operatorul pietei de energie electrica, OPCOM, a transmis Autoritatii de Reglementare in Energie (ANRE) si Consiliului Concurentei informatii privind unele practici ale participantilor la piata care ar fi putut distorsiona concurenta, precum intelegeri prealabile intre jucatori, a declarat directorul general al OPCOM, Victor Ionescu.

Seful OPCOM a aratat ca au existat suspiciuni privind anumite practici ale participantilor la piata pe care le-a transmis in trecut la ANRE si la Consiliul Concurentei. Este vorba despre "suspiciuni care tin de comportamentul participantilor in diverse medii de tranzactionare, pe care noi le-am sugerat, dar acestea fac parte din activitatile noastre de monitorizare, in asa fel incat, prin modificari ulterioare ale reglementarilor, sa imbunatatim atat concurenta, cat si transparenta", a mai spus Ionescu, potrivit Agerpres.

El a oferit cateva exemple in acest sens, printre care majorarea numarului de participanti eligibili la o tranzactie de pe platforma OTC (Over the Counter), dar si informatii primite intamplator, care au creat suspiciunea unei intelegeri prealabile intre jucatori.

"Un alt exemplu este vizavi de tranzactiile care pot fi efectuate la deschiderea sau la inchiderea unei sesiuni de tranzactionare, periodicitatea cu care se conecteaza, cand se conecteaza, ce urmaresc cateodata, acestea sunt lucruri pe care le investigam in permanenta si le transmitem concluziile noastre, urmand ca ANRE sa ia masurile respective. Intamplarea a facut sa primim in corespondenta noastra si alte informatii decat cele care trebuiau transmise catre noi si de aici s-a nascut in mintea noastra o suspiciune de intelegere prealabila si atunci am trimis aceste informatii si la ANRE si la Consiliul Concurentei", a adaugat directorul general al OPCOM.


Preturile pe piata spot (Piata pentru Ziua Urmatoare - PZU, n.r.) a bursei de energie OPCOM au ajuns in aceste zile la recorduri istorice de peste 600 lei pe MWh, de doua ori mai mari decat in primele zile ale acestui an.

Romania a inregistrat in zilele de 15 si 23 ianuarie 2017 cel mai mare pret al energiei din Europa, ajungand la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie OPCOM, operatorul pietei de energie electrica si gaze naturale din Romania.

Cel mai mare pret in aceasta luna din Europa s-a inregistrat in Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh.

Din datele de pe site-ul OPCOM mai reiese ca pretul mare de pe piata spot a bursei de energie OPCOM nu este cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale OPCOM s-a tranzactionat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decat consumul tarii, estimat la maximum 6 TWh pentru aceasta luna. In plus, pe piata spot se mai tranzactioneaza o alta cantitate de 3,4 TWh.

Pe pietele la termen, pretul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei pe MWh.