Romania a avut, in ianuarie, cel mai ridicat pret la energie din Europa. Tarifele pe bursa doboara record dupa record, de la inceputul anului
Energie electrica
Romania a inregistrat in zilele de 15 si 23 ianuarie 2017 cel mai mare pret al energiei din Europa, ajungand la 74,92 de euro pe MWh, respectiv 96,52 de euro pe MWh, potrivit datelor de pe site-ul bursei de energie OPCOM, operatorul pietei de energie electrica si gaze naturale din Romania.
Cel mai mare pret in aceasta luna din Europa s-a inregistrat in Ungaria, respectiv 300 de euro pe MWh, scrie Agerpres.
Vineri, preturile pe piata spot a bursei OPCOM au crescut la un nou maxim, respectiv 610 lei pe MWh, nivel care este mai mult decat dublu fata de primele zile ale acestui an, inainte de perioada geroasa.
Din datele de pe site-ul OPCOM mai reiese ca pretul mare de pe piata spot a bursei de energie OPCOM nu este cauzat de un deficit de energie, deoarece pe platformele la termen ale OPCOM s-a tranzactionat pentru luna ianuarie o cantitate de energie de 6,8 TWh, mai mare decat consumul tarii, estimat la maximum 6 TWh pentru aceasta luna. In plus, pe piata spot se mai tranzactioneaza o alta cantitate de 3,4 TWh.
Pe pietele la termen, pretul pentru luna ianuarie 2017 este de 168 de lei pe MWh.
De asemenea, in momentele in care preturile sunt maxime pe piata spot, se observa ca Romania importa energie electrica, potrivit datelor de pe site-ul Transelectrica.
Pe de alta parte, pe piata de energie exista si informatii care nu sunt deocamdata publice, respectiv cantitatile de energie si preturile din contractele de import si de export de electricitate.
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie a demarat un proces de consultare publica pentru a elabora un ordin, astfel incat aceste contracte sa devina publice.
Potrivit proiectului de ordin, participantii la piata sunt obligati sa transmita OPCOM informatiile aferente contractelor de import si export, atat pentru contractele in derulare la data intrarii in vigoare a ordinului, cat si cele incheiate ulterior intrarii in vigoare a ordinului.
La randul sau, OPCOM trebuie sa publice pe site-ul propriu informatiile primite de la participantii la piata, in maximum o zi lucratoare de la data primirii acestora.
Pretul mare de pe bursa de energie din aceasta perioada se va reflecta in factura consumatorilor, a declarat, joi, ministrul Economiei, Alexandru Petrescu. El a subliniat ca sectorul energetic trece in aceasta perioada geroasa printr-o perioada de risc, din cauza stocurilor insuficiente.
"Impactul intotdeauna se regaseste in factura finala la consumator, dar ceea ce este important pentru noi este ca, in aceste momente de criza, sa facem o retrospectiva cum am ajuns aici. Daca, din perspectiva celor doi operatori de transport, Transgaz si Transelectrica, noi ne-am facut foarte bine treaba si am asigurat integritatea sistemului pe ambele zone, politica de stocare sau lipsa de coerenta in aceasta politica din vara, cu impact in iarna, poate ne-a adus intr-o zona de risc mai ridicat decat de obicei", a spus Petrescu.
El a subliniat ca perioada critica nu s-a terminat, intrucat sunt asteptate noi episoade de ger.
"Asa ca, odata ce trecem de aceasta perioada de risc, care nu s-a terminat, am inteles ca mai sunt episoade de vreme cu temperaturi foarte scazute, deci, odata ce trecem de aceasta perioada, deja trebuie sa stabilim o politica foarte clara in ceea ce priveste stocul vizavi de perioada urmatoare de iarna", a aratat Petrescu.
Pe 12 ianuarie, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat ca a observat o proasta pregatire a perioadei de iarna realizata de fostul guvern, precizand ca a cerut Corpului de control sa faca verificari in acest sens la complexurile energetice Hunedoara si Oltenia, precum si la Ministerul Energiei.
Pe acelasi subiect: