Romania, vecina cu Botswana si penultima in UE la competitivitate economica. Cele mai prospere tari din lume se afla in Europa
Pentru al patrulea an consecutiv, Elvetia se plaseaza pe primul loc in clasamentul celor mai competitive economii la nivel mondial, top dat publicitatii de World Economic Forum. Singapore isi pastreaza pozitia a doua, urmata de Finlanda, care a preluat locul al treilea de la Suedia. Intre cele mai competitive tari ale lumii din punct de vedere economic, Romania se afla pe locul 78, suclasand doar cu o pozitie Botswana.
Plasandu-se pe locul 78, Romania este penultima din UE, devansand doar Grecia. Totodata, competitivitatea economiei romanesti este surclasata atat de tarile vecine Ungaria, Bulgaria si Ucraina, cat si de Vietnam, Georgia, Maroc, Columbia, Rusia, Iran, Ruanda, Peru, India, Kazahstan, Azerbaijan si Turcia.
Romania este urmata in top de Botswana, pe locul 79, iar state precum Muntenegru, Sri Lanka, Filipine sau Panama devanseaza economia romaneasca dupa criteriile competitivitatii.
Dintre statele UE, singurul situat sub Romania in top este Grecia, o economie care a pierdut circa 20% din PIB dupa cinci ani de recesiune, devastata de criza datoriilor de stat.
In zona Europei Centrale si de Est, cea mai bine plasata este Austria (16), urmata de Cehia (39), Polonia (41), Lituania (45), Letonia (55), Slovenia (56), Ungaria (60), Bulgaria (62), Rusia (67) si Slovacia (71).
Economia romaneasca sta cel mai bine la capitolul eficienta, pe locul 64 in lume, si cel mai prost in ceea ce priveste inovatia - pozitia 106, potrivit Indicelui Global al Competitivitatii editia 2012-2013, publicat miercuri de WEF.
Criteriile privind eficienta se refera la accesul la educatie si calificare, eficienta pietei de consum si a pietei muncii, gradul de dezvoltare a pietei financiare, gradul de tehnologizare a economiei, dar si marimea pietei interne.
In ciuda crizei economice de pe continent, primele pozitii ale clasamentului de anul acesta sunt ocupate de tari din vestul si nordul Europei, top 10 fiind colmpletat de Suedia (4), Olanda (5), Germania (6) si Marea Britanie (8).
Statele Unite se afla pe pozitia a 8-a, Hong Kong pe 9 si Japonia pe locul al 10-lea.
Tarile emergente din grupul BRICS au evoluat diferit din punct de vedere economic. Desi a pierdut trei positii in calsament, China (29) ramane cea mai performata economie din grup. Brazilia a urcat anul acesta pe locul 48, in timp ce Africa de Sud (52), India (59) si Rusia (76) au inregistrat usoare scaderi.
In ciuda revenirii economice din ultimul an, SUA si-au continuat declinul pentru al patrulea an consecutiv, cazand pe locul a saptelea.
In schimb, realizatorii clasamentului remarca faptul ca Elvetia si tarile din nordul Europei si-au consolidat economiile de la debutul criei economice si financiare mondiale din 2008.
Franta se gaseste pe locul 21, Canada pe 14, urmata de Norvegia si Austria, China pe 29, Spania pe 36, iar Italia pe 42. De cealalta parte, tarile din sudul continentului, cum ar fi Portugalia (49), Spania (36), Italia (42) si, in mod special, Grecia (96) continua sa piarda teren.
Pe acelasi subiect: