"Romania, te iubesc": Constructiile noi, o adevarata loterie in Romania. Vedete si oameni obisnuiti s-au trezit cu case care se prabusesc singure
Un domeniu in care s-au vehiculat profituri de sute de milioane de euro este dominat de coruptie si trafic de influenta, e guvernat de spagi si avize luate mai mult cu ochii inchisi si mai putin cu verificari minutioase. „Romania, te iubesc!” va arata noi cazuri de imobile asupra carora planeaza suspiciuni - cladiri in care oamenii se plang de probleme, si unde dezvoltatorii rad sfidatori si afiseaza avizele si receptiile semnate de autoritati. O ancheta cu multe filmari cu camera ascunsa si situatii halucinante.
Anual sunt zeci si sute de sesizari privind abuzurile in constructii, insa masurile luate sunt mici in raport cu proiectele imobiliare. Niciun bloc nu a fost pana acum demolat pentru ca a fost ridicat ilegal sau cu abateri grave de la normele in constructii. Care mai este logica actelor cerute de primarii, care mai este scopul controalelor facute de ISC, daca in final romanii se muta in cladiri cu probleme?
Iata un ansamblu rezidential din comuna Baciu, langa Cluj. Inspectorii de la ISC au permis ridicarea a 3 blocuri, acum pline de locatari, si au sistat lucrarile abia la al patrulea bloc, dupa ce proprietarii de apartamente au facut numeroase sesizari pentru ca imobilele ar fi in pericol de colaps. Motivul? Imobilele de cate 6 etaje au fost ridicate pe buza unui deal, iar studiul geo prevedea amenajarea mall-ului pornind de la cartier in jos, cu un parapet de sustinere. Terenul se surpa incet, dovada fiind canalizarea de langa bloc, cu tubulatura subterana din ce in ce mai expusa.
In studiul geologic care este obligatoriu, separat de proiectul de constructie, e scris negru pe alb ca "se va proiecta si executa un ecran de sprijin in partea de aval a amplasamentului" si ca "se recomanda executarea in prima faza a constructiilor."
Inginerul care s-a ocupat de studiu sustine ca parapetul e necesar pentru a elimina riscuri majore - in cazul in care malul se spala de la ploi, oricare dintre blocuri se poate inclina, mai ales ca sub acest mal, un alt dezvoltator a inceput sapaturi in versant si le-a abandonat. L-am intrebat pe inginerul geolog care a facut studiul daca e justificata teama locatarilor, ca blocurile s-ar putea apleca in timp, si chiar prabusi. "Asta e o chestiune de hazard”, a raspuns, „se poate intampla in 2 ani, sau in 100 de ani. Asta e greu de cuantificat in cat timp se poate intampla lucrul acesta. Dar exista un risc”.
Pentru ca e vorba de amenajari pe coasta unui deal, studiul a recomandat in plus sa existe trotuare extinse din asfalt turnat pe minim 1 metru latime si o panta de 5 grade spre exteriorul fiecarui bloc, dar si sa se evite stagnarea apei la distante mai mici de 10 metri in jurul constructiilor. Si aceste recomandari par ignorate la fata locului - apa se aduna in amonte de blocuri si ajunge sa inunde apartamentele de la parter la fiecare ploaie mai serioasa.
„Autoritatile au zis ca intervin dupa”
Lipsa zidului de protectie si inundatiile din exterior sunt completate de alte lipsuri in interiorul blocurilor - in primul rand oamenii au sesizat toate autoritatile competente ca dezvoltatorii nu le-au montat lifturi pe cele 3 scari, si au lasat putul descoperit, de la etajul 6 pana la parter. „Autoritatile au zis ca intervin dupa”, spune un locatar. „Dupa cand, dupa ce pica blocul sau moare cineva, ca nu pot sa imi explic…"
In al doilea rand, locuintele de la ultimul nivel au infiltratii. Locatarii sunt disperati iar administratorul sustine ca apa se infiltreaza pe langa izolatia exterioara a blocurilor. Oamenii au vrut sa faca reparatii la acoperis, si abia atunci au descoperit un alt viciu: nu se poate iesi pe acoperit decat prin apartamentele locatarilor de la ultimul etaj.
pata de umezeala
O situatie care frizeaza ridicolul si care in orice stat civilizat ar fi impus sanctiuni uriase. Dezvoltatorii au bagat firma in insolventa si nu mai sunt de gasit. Parapetul de protectie de la blocuri i-ar fi costat aproape 500 de mii de euro, mai mult decat a costat un bloc nou, asa ca dezvoltatorii nu l-au mai facut. Iar oamenii din primarie s-au facut ca nu vad asta. Nici la autorizare, nici la finalizarea fiecarui bloc in parte.
Inspectorul de urbanism a semnat alaturi de primar atat autorizatia de constructie, cat si receptia lucrarilor la cele 3 blocuri. A garantat astfel, ca reprezentant al autoritatilor, ca tot ce scrie in documentatie a fost respectat. Prin acceptul sau, omul din primarie a dat unda verde la intabulare si vanzarea apartamentelor. Roseste si se balbaie cand il intrebi de ce si-a asumat sa puna in legalitate lipsurile investitorilor.
Se construieste mai rau decat pe vremea lui Ceausescu
Exista cel mult amenzi care pot fi lejer contestate. Nimeni nu a daramat fortat blocuri construite cu incalcarea legii si pana nu apar exemplele, investitorii tentati sa ignore legislatia vor actiona fara teama de repercursiuni. Lipsesc pedepsele penale, in conditiile in care inainte de 1989 se facea puscarie pentru o semnatura pusa aiurea pe un document.
Regimul Ceausescu a impus standarde riguroase in constructii si a pretins respectarea lor. Mai marii de la partid s-au alarmat dupa ce au vazut ce s-a intamplat la cutremurul din 77, cand in capitala s-au prabusit mai multe blocuri, si chiar sotii Ceausescu au pierdut o ruda apropiata in acelasi imobil in care s-a stins si actorul Toma Caragiu. Standarde avem si astazi in constructii, doar ca nu le mai respecta nimeni. Portite se gasesc intotdeauna pentru a ridica rapid si cat mai ieftin cladiri, lasand calitatea si siguranta pe ultimul loc.
Pe acelasi subiect: