Vrei un credit garantat de stat sa iti construiesti o locuinta prin Prima Casa 2? Nu prea se poate!
Daca ati asteptat cu sufletul la gura ca statul sa va ajute sa va construiti o casa printr-un credit garantat, mai aveti de asteptat! Cat? Inca nu se stie! Daca va este familiara expresia: "zilele viitoare se va..." atunci inseamna ca stiti deja ce urmeaza! Au trecut mai bine de doua luni de cand autoritatile anuntau ca Prima Casa 2 va intra imediat in vigoare, dar iata ca si la ora actuala programul functioneaza tot sub forma Prima Casa 1.
Asta inseamna ca nu este valabil pentru constructii noi si pentru asociatii.
Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), explica pentru incont.ro ca normele de aplicare pentru constructii noi au fost trimise la bancheri, care au la randul lor cateva observatii si ca d-abia "zilele viitoare" poate ca se vor putea da si garantii pentru astfel de imprumuturi.
Astfel, Programul Prima Casa 2, gandit sa stimuleze piata imobiliara si constructia de locuinte noi, nu este functional nici in acest moment, dupa luni de zile de discutii mergandu-se mai departe doar varianta Prima Casa 1, in care se dadeau garantii pentru credite de pana la 60.000 de euro pentru locuinte deja construite.
Potrivit lui Saramet, normele de aplicare si ordinul comun al ministrilor indreptatiti inca nu au aparut, iar lipsa lor face practic imposibila intrarea in vigoare a programului Prima Casa 2, gandit special sa incurajeze sectorul constructiilor, ingenuncheat acum de criza.
Presedintele Fondului de Garantare a mai explicat pentru incont.ro ca, in prezent, FNGCIMM primeste cam 90 - 100 de dosare pe zi.
"Ce se intampla anul trecut in Prima Casa si preferintele manifestate raman cam aceleasi. A mai crescut valoarea locuintelor vizate cu 1.000 - 2.000 de euro ca oamenii s-au obisnuit cu programul acum", a spus seful FNGCIMM.
Bilantul pe anul trecut a vizat achizitionarea prin Prima Casa in majoritate (52%) a apartamentelor de doua camere, iar media unei garantii a fost de 41.600 de euro. Cele mai multe locuinte s-au cumparat in Capitala (31%), Cluj (7,63%), Timis (5,55%), Constanta (3,96%), Iasi, Brasov si Sibiu.
Mai departe, in primele patru luni ale anului, FNGCIMM a aprobat circa 850-860 de dosare de garantare a imprumuturilor pentru achizitia de locuinte prin a doua varianta a programului, care teoretic a intrat in vigoare din 8 martie.