Preturile terenurilor au stagnat in ultimii doi ani, din cauza instabilitatii politico-economice. Cine raman cei mai activi cumparatori
Cartierul Aviatiei, Bucuresti
Preturile terenurilor au stagnat in ultimii doi ani. Principalul factor care limiteaza tranzactionarile pe acest segment nu este insa pretul, ci instabilitatea politica si economica, precum si evolutia cursului de schimb, arata un raport al companiei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank.
"Principalul factor care limiteaza activitatea de tranzactionare nu-l reprezinta pretul, ci precautia potentialilor cumparatori. O serie de tranzactii au fost amanate din cauza ingrijorarilor legate de instabilitatea politica si economica, evolutia slaba a leului fata de euro. O cerinta comuna, care ameninta finalizarea de tranzactii este existenta autorizatiilor de constructie si a PUZ-ului, in conditiile in care multe companii cumpara terenuri pentru a incepe constructia imediat, nu sa astepte imbunatatirea pietei", se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara, citat de Mediafax.
Retailerii au fost cei mai activi cumparatori de terenuri in acest an, alaturi de dezvoltatorii de birouri si de companiile din sectorul serviciilor medicale.
In acelasi timp, cererea din partea investitorilor speculativi a continuat sa scada, ceea ce arata ca piata s-a maturizat. In afara Bucurestiului, retailerii au generat o usoara crestere a cererii pentru terenurile din interiorul oraselor. Cererea vizeaza in special terenurile cu acces bun la principalele drumuri, cu suprafete care pornesc de la 5.000 de metri patrati si pot ajunge la 40.000 de metri patrati, in orase precum Galati, Timisoara, Cluj-Napoca, Constanta, Ploiesti si Iasi.
Una dintre cele mai importante tranzactii din Capitala a fost preluarea fabricii Vulcan, de 7,7 hectare, de catre Benevo Capital pentru un pret estimat la 23 milioane de euro. De asemenea, in acest an Auchan a cumparat platforma Tractorul din Brasov pentru 25-30 milioane de euro.
"Cererea este indreptata spre loturi mici amplasate foarte bine. De aceea, terenurile de 500-600 de metri patrati in zone foarte bune din Bucuresti au atras investitorii, fiind vandute primele in acest an. Aceste terenuri au autorizatii de constructii, iar preturile de tranzactionare au fost de 1.500-2.000 de euro/mp", se mentioneaza in raport.
In prezent preturile terenurilor scoase la vanzare in Bucuresti variaza de la 400-500 de euro/metru patrat in zonele Timpuri Noi, Lujerului si Bucurestii Noi, la 500-600 in Progresului si 900-1.100 euro in zona Barbu Vacarescu/Calea Floreasca.
Pe acelasi subiect: