Avere de angajat la stat: 30 de terenuri, 20.000 euro in conturi si venituri anuale de 30.000 euro
Constantin Roibu a demisionat, miercuri, din functiile de director general, pozitie ocupata timp de 21 de ani in cadrul Oltchim, una dintre cele mai importante companii de produse chimice din Romania, si membru al Consiliului de Administratie. Fostul director detine 30 de terenuri si a agonisit o suma frumusica in conturi, potrivit declaratiei de avere postate pe site-ul companiei de stat.
Roibu a demisionat ieri, ca urmare a propunerii sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), din cadrul Ministerului Economiei, Remus Vulpescu, de inlocuire a managementului combinatului chimic.
30 de terenuri, peste 20.000 de euro in conturi si actiuni in valoare de 58.000 euro
Potrivit declaratiei de avere a lui Constantin Roibu, afisata pe site-ul Oltchim, fostul director al companiei de stat detine 30 de terenuri (dintre care 24 sunt mostenite, 5 cumparate si unul fiind donat), un apartament de 172 metri patrati (cumparat) si o casa cu etaj de 150 metri patrati (mostenire).
Totodata, Roibu detine bijuterii si obiecte din aur in valoare de 6.800 de euro, precum si sase conturi bancare, care in mai 2012 (data la care declaratia de avere a fost postata pe site-ul Oltchim), numarau putin peste 20.000 de euro (20.293 de euro) – 5 carduri (18.513 de euro) si un depozit bancar (1.780 de euro).
De asemenea, Constantin Roibu este actionar la SC Oltchim SA, unde detine 412.140 de actiuni (0,12%), estimate la 58.000 de euro (260.000 lei).
Venituri salariale anuale de 30.000 de euro
Fostul director general al uneia dintre cele mai mari companii de produse chimice din Romania a inregistrat in anul fiscal 2011, potrivit declaratiei de avere, venituri salariale anuale de peste 30.000 de euro (venituri provenite din salariul anual, indemnizatiile primite in cadrul Consiliului de Administratie al Oltchim SA si Protectchim SRL si Designro SA, precum si drepturi de proprietate intelectuala detinute in Oltchim SA).
Si sotia lui Constantin Roibu figureaza ca angajat in cadrul companiei Oltchim. In 2011 Gabriela Roibu a inregistrat venituri salariale anuale de 7.200 de euro (32.313 lei), conform declaratiei de avere a lui Constantin Roibu, postate pe site-ul gigantului de stat.
A condus Oltchim timp de doua decenii
Constantin Roibu s-a aflat la conducerea Oltchim din 1991. A ocupat de atunci, functii de director general, manager, administrator unic si presedinte al Consiliului de Administratie. Roibu a fost inlocuit din functia de presedinte CA al Oltchim in luna septembrie a anului trecut.
Impreuna cu el au cerut demisia alti 15 directori, printre care si contabilul-sef, directorul general adjunct de productie si investitii, Nicolae Radu Olaru, precum si directotul general adjunct financiar, Alin Smeu. Acestia au declarat ca vor ramane la dispozitia companiei.
"Decizia de a demisiona din functiile de administrator si director general a fost motivata pe urmatoarele elemente: a) propunerea domnului Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri de inlocuire a managementului de la Oltchim, ca o conditie a asigurarii capitalului de lucru pentru functionarea instalatiilor societatii si acordarea salariilor curente catre salariatii societatii; b) lipsa de dialog si colaborare intre seful Oficiului Perticipatiilor Statului si Privatizarii in Inustrie si managementul Oltchim, ceea ce a dus la blocarea oricarei initiative de finantare a activitatii, avand ca efect oprirea functionarii instalatiilor din cadrul societatii", se arata intr-un comunicat transmis de Oltchim Bursei de Valori Bucuresti (BVB), citat de Mediafax.
Compania mentioneaza ca demisia din CA si functia de director general opereaza de la momentul depunerii cererii si reintra in vigoare contractul individual de munca, suspendat la incheierea contractului de mandat.
Proteste in masa la Oltchim
Peste 300 de angajati ai Oltchim au protestat ieri fata de intarzierea luarii unei decizii in privinta situatiei combinatului. Protestatarii au cerut de urgenta vizita premierului Victor Ponta, pentru a-l informa ca nu si-au primit banii si bonurile de masa de doua luni incoace.
In urma cu doua saptamani Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.
Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, o optiune de cumparare de active ale rafinariei Arpechim, exercitabila de catre investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.
Data licitatiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilita pentru 18 septembrie.
Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic. Potrivit celor mai recente date, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.
Privatizarea Oltchim reprezinta una dintre conditiile pentru aprobarea de catre FMI a celei de-a sasea evaluari a acordului cu Romania.
Pe acelasi subiect: