Magnatul imobiliarelor din China este o femeie mai bogata decat Trump sau Oprah
Chinezoaica Zhang Xin a crescut in saracie. La 14 ani a inceput sa munceasca intr-o fabrica, iar azi e mai bogata decat Donald Trump, Steven Spielberg si Oprah Winfrey.
Zhang Xin, o dezvoltatoare imobiliara din China, este a saptea cea mai instarita femeie din lume, care si-a construit averea prin propriile puteri. Potrivit revistei americane Forbes, citate de CNN, aceasta numara in prezent 3,6 miliarde de dolari, cu 800 de milioane mai mult decat realizatoarea TV Oprah Winfrey, cea mai cunoscuta femeie care a ajuns singura la o astfel de performanta.
Meritele lui Zhang se rasfrang si asupra Chinei, in ansamblu, femeia de afaceri fiind responsabila de remodelarea unei parti semnificative din peisajul urban al tarii. Logo-ul companiei sale, SOHO China, se afla pe mai toate cladirile imporante din Beijing.
SOHO China are 18 proiecte in curs de dezvoltare in Beijing, dar si-a extins de curand aria de acoperire si in Shanghai, unde a cumparat sau construit alte 11 proprietati. Doua dintre proiectele din capitala chineza, unul terminat anul trecut si un altul aflat inca in constructie, au fost proiectate de arhitectul castigator al premiului Prizker, Zaha Hadid, acelasi care si-a pus semnatura pe cele mai mari proiecte de infrastructura ale tarii.
Zhang, in varsta de 47 de ani, s-a nascut in Beijing, chiar inaintea Revolutiei culturale a lui Mao Zedong, care ii trimitea pe intelectuali, asemenea parintilor ei, in “tabere de reeducare”. S-a intors in Beijing alaturi de mama ei, dar au indurat amandoua o perioada foarte grea si multa saracie. “M-am nascut intr-o perioada in care orasul era foarte linistit. Fara masini, magazine, lumini si tehnologie. Oamenii mergeau doar pe biciclete”, isi aminteste femeia.
La 14 ani, s-a mutat impreuna cu mama sa in Hong Kong, unde a petrecut cinci ani lucrand in fabrici, cu salariu minim, fabricand de la jucarii, pana la haine si electronice. Scopul era sa stranga suficienti bani pentru a ajunge la o scoala din Anglia. “Eram o imigranta nou venita in Hong Kong, fara educatie, fara experienta si care nici macar nu vorbea limba locala sau dialectul, cantoneza. MI-a fost foarte greu sa traiesc asa acolo”, povesteste antreprenoarea.
I-au trebuit cinci ani sa stranga suficienti bani pentru un bilet de avion catre Londra si un curs de limba engleza. La facultate a primit bursa, a urmat apoi cursuri de masterat la Universitatea Cambridge si a obtinut primul job pentru compania Goldman Sachs, in New York.
Dar Zhang nu s-a limitat la confortul vietii de pe Wall Street, asa ca a ales sa se intoarca in Beijing, acolo unde l-a intalnit si pe sotul ei. Impreuna, cei doi au infiintat SOHO China. “Era un entuziasm printre oameni, care vorbeau despre cum pot schimba China. Era o perioada foarte palpitanta, am simtit ca tara chiar are parte de o tranzitie importanta si voiam sa fac parte din ea”, spune Zhang.
SOHO China s-a infiintat in 1995 si a devenit cel mai mare dezvoltator imobiliar din tara, detinand milioane de metri patrati in proiecte desfasurate in Beijing si Shanghai. Povestea lui Zhang este fascinanta, dar nu neaparat unica. Pe lista Forbes din 2013 a miliardarelor care si-au construit singure averea, sase din cele 24 trecute in revista sunt din China.
“Cred ca femeile din generatia mea, care au trecut prin Revolutia culturala, au indurat vremuri grele, s-au zbatut si acum pur si simplu profita de oportunitatile pe care tara le ofera”, spune Zhang. Antreprenoarea are peste 5 milioane de followeri pe Weibo, site-ul de social media din China, adesea comparat cu Twitter. Dar, in ciuda succesului pe care il are in afaceri, a ales sa ramana cu picioarele pe pamanat si sa evite excesele, indemnandu-si fiul de 14 ani sa se angajeze la McDonald’s sau KFC.
“Nu este usor sa fii in pielea copiilor mei, pentru ca suntem foarte cunoscuti. Asa ca incerc din rasputeri sa le ofer o viata normala. Si sunt foarte, foarte stricta cu ei cand vine vorba de bani. Nu le dau nimic pana nu imi cer ei, de exemplu pentru pranzul de la scoala, asa ca nu au niciodata bani in plus in buzunar. Totusi, situatia lor nici nu se compara cu cea prin care am trecut eu”, adauga Zhang.