Topul celor mai mari 100 de exportatori in 2012. Valorile sunt tinute la secret

Cei mai mari 100 de exportatori trimit pe pietele externe produse in valoare de 22- 23 de miliarde de euro pe an, scrie Ziarul Financiar. Dacia, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom si ArcelorMittal Galati sunt cei mai mari exportatori romani in 2012, potrivit datelor provizorii de la INS. Cat exporta insa fiecare dintre aceste companii este un mister, fara ca Guvernul sa explice motivele pentru care nu se fac publice valorile de export ale celor mai mari jucatori. Exista insa unele companii care fac publice informatiile legate de export. Producatorul de electrocasnice Arctic, de exemplu, aflat pe locul 32 in topul exportatorilor, a avut exporturi de 193 mil. euro in 2012 (in crestere cu o treime). Si producatorii de componente auto fac cunoscute datele privind exporturile, avand in vedere ca multe dintre aceste companii sustin ca exporta integral productia din Romania, iar cifra lor de afaceri este publica, potrivit Zf.ro.

Miliardarii lumii care inca mai pariaza pe imobiliare romanesti

Reputatia investitorilor imobiliari prezenti pe o piata tulburata de probleme cantareste enorm in conturarea unei imagini internationale favorabile. Romania nu duce lipsa de nume cu greutate in imobiliarele lumii, dar activitatea lor este destul de limitata, relateaza Capital.ro. Dupa ce au promis ca vor construi proiecte in valoare de peste 9 mld. euro, multi investitori care au in spate nume cu rezonanta internationala s-au retras sau si-au blocat activitatea locala. Printre acestia se numara Gerald Cavendish Grosvenor, al saselea duce de Westminster si cel mai bogat proprietar britanic, care prin intermediul Sonae Sierra intentiona sa dezvolte proiecte de 900 mil. euro, Beny Steinmetz care avea planuri de peste 1 mld. euro, Benjamin de Rothschild, descendent al ramurii franceze a familiei Rothschild, care alaturi de partenerii sai promitea circa 1 mld. euro si Nathaniel Rothschild, descendent si mostenitor al ramurii britanice a familiei Rothschild, care alaturi de Sándor Demján, al patrulea cel mai bogat maghiar, a anuntat investitii de 3 mld. euro in proprietati romanesti.

Mirajul afacerilor cu prepelite: investitia poate fi amortizata in 50 de zile

La 30 de ani, Carmen Pisica a pariat, alaturi de sotul sau, pe o afacere in care piata de desfacere este destul de greu de castigat: o ferma de prepelite. Odata insa depasit acest impediment imaginea arata bine – investitia poate fi amortizata chiar si dupa 50 de zile, iar profitul nu intarzie sa apara, potrivit Wall-Street.ro.

Inainte de a investi intr-o ferma de prepelite Carmen Pisica lucra ca agent de vanzari, in timp ce sotul sau era angajat la un service auto din Braila. In continuare, se ocupa in paralel de cele doua activitati, spune antreprenoarea. Au inceput sa creasca prepelite in urma cu trei ani din dorinta de a avea un venit suplimentar, povesteste Carmen Pisica. Afacerea a inceput cu 70 de oua, puse la incubat, ulterior achizitionand in doua transe cate 500 de pui de o saptamana, din care la maturitate nu au mai ajuns decat 400 de femele.

Secretul bancar e istorie. Ce se va intampla cu romanii care isi ascund banii in conturile din strainatate. Interviu cu ministrul Liviu Voinea

Secretul bancar este de domeniul trecutului. Cei care isi ascund banii de ochii Fiscului in strainatate vor fi depistati si taxati rapid, indiferent ca ii tin la banca sau ii investesc in proprietati de lux. Si asta pentru ca liderii europeni au decis sa se informeze reciproc despre toate tranzactiile facute de cetatenii lor oriunde in Uniunea Europeana, scrie Incont.ro. Decizia a fost luata la Consiliul European, unde toate tarile au fost de acord asupra schimbului de informatii fiscale intre statele UE. Mai mult, un asemenea acord se negociaza si cu Statele Unite, a precizat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, intr-un interviu acordat incont.ro. Mai mult, liderii reuniti la Consiliu nu au pierdut din vedere nici tarile europene care nu sunt membre ale Uniunii si care pana acum nu au dat astfel de informatii.

Contractul cu Bechtel a fost reziliat. Cat are de platit statul roman companiei americane

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, a declarat miercuri seara ca a fost reziliat contractul cu Bechtel pentrul construirea Autostrazii Transilvania, statul roman urmand sa plateasca companiei americane 37,2 milioane de euro si datorii de 50 milioane de euro, informeaza Mediafax.ro. Premierul Victor Ponta a afirmat marti ca Sova a gresit anuntand presa ca intelegerea cu Bechtel pentru autostrada Transilvania va fi reziliata luni, 27 mai, aratand ca acesta nu trebuia sa spuna nimic pana nu incheia negocierile. Dan Sova a declarat luni pentru Mediafax ca rezilierea contractului este o chestiune de zile si ca mai sunt unele detalii de pus la punct in aceasta perioada.
 
Google pregateste telefonul care va ameninta suprematia Apple si Samsung
 
Compania americana care opereaza motorul de cautare Google lucreaza la telefonul despre care spune ca va fi mai inteligent decat iPhone si, totodata, suficient de receptiv la mediul inconjurator, incat “sa-si dea seama” la ce va fi folosit in avans, potrivit sefului Motorola, Dennis Woodside, citat de Financial Times. Noul gadget, numit MotoX, va fi produs in Statele Unite si face parte dintr-o campanie menita sa reduca pretul smartphone-urilor, dar si sa puna capat suprematiei Apple. Comentariile lui Woodside, facute la o conferinta din sudul Californiei, au atras atentia asupra planurilor pe care le are compania americana. “MotoX este mai receptiv la contextul in care este folosit. Iti permite sa interactionezi mai mult cu el, fata de alte device-uri existente astazi pe piata. Imi anticipeaza nevoile”, a declarat Woodside, preluat de Financial Times.
 
Noul business de succes al Chinei: targurile de dating
 
Expozitia Dragostei si Mariajului a ajuns anul acesta la cea de-a treia editia in Shanghai. Reuuniune dedicata persoanelor singure din China a strans peste 18.000 de participanti, intr-un complex din Shanghai, potrivit CNN. Atmosfera a fost insa departe de a fi una romantica. Oamenii au fost intampinati de panouri cu zeci de nume ale burlacilor inscrisi si la doar cateva minute de la deschiderea usilor, toti s-au inghesuit sa isi ia notite despre potentialii parteneri, interesandu-se despre varsta, inaltime, educatie, dar si venitul anual. Invitatii se retrageau apoi intr-o sala, la mese decorate in rosu si galben, avand pe fundal melodii de dragoste. Evenimentul a fost unul de speed-dating, in care fiecare interactiune intre doi participanti nu poate dura mai mult de 8 minute, dupa care partenerii se schimba. “Este util... Ca un fel de research”, a spus Yixin Bai, un participant in varsta de 20 de ani. In China, aceste evenimente s-au transformat intr-un business profitabil, cu atat mai mult cu cat politica statului de a permite femeilor sa dea nastere unui singur copil a dus la dezechilibrul sexelor.
 
Raport surprinzator in SUA: femeile aduc cei mai multi bani in familie

Din ce in ce mai multe mame din Statele Unite sunt cele care asigura veniturile familiei, conform unui raport al firmei de cercetare Pew, citat de BBC. 40% dintre gospodariile din America sunt sustinute de veniturile femeilor, nivel record si o schimbare importanta in stilul de viata de pana acum. 37% dintre femei sunt casatorite si castiga mai mult decat sotii lor, in timp ce restul de 63% sunt mame singure. Ca o comparatie, in anii ’60, numai 11% dintre familii se aflau in aceasta situatie. Potrivit raportului, femeile cu un venit mai mare decat cel al sotilor sunt de obicei mai in varsta, fac parte din rasa alba si au studii superioare. Pe de alta parte, mamele singure sunt, de regula, mai tinere, hispanice si nu au frecventat vreo institutie de invatamant superior.

Producatorii de ciocolata ajuta cresterea productiei de cacao, pentru ca nu mai fac fata cererii
 
Producatorii de ciocolata din Vest au inceput sa lucreze mai indeaproape cu fermierii care planteaza cacao, pentru a asigura un randament mai mare al culturilor, noteaza Wall Street Journal. Miscarea este considerata esentiala de catre companii, ca sa faca fata cererii in crestere care vine din economiile emergente. De asemenea, producatorii vor sa faca industria mai atractiva, astfel incat si generatiile urmatoare sa fie interesate de cultivarea boabelor de cacao. Mars este una din firmele care au adoptat aceasta strategie, dorind sa isi ajute furnizorii sa ajunga la o productie de pana la 2.000 kilograme de boabe pe hectar, de la 450 kilograme, cat rezulta astazi. Potrivit unui reprezentant din conducerea companiei, industria cultivarii boabelor de cacao ar intampina mari probleme pe viitor, daca productia va ramane la nivelul actual.