Potrivit mai multor surse diplomatice, citate de AFP, UE ar vrea ca amânarea să fie de mai scurtă durată, scrie Agerpres.

Ambasadorii celor 27 de state membre care vor rămâne în UE după ieşirea Regatului Unit au avut o reuniune informală miercuri seara, în ajunul summitului european şi cu câteva ore după ce primiseră scrisoarea premierului May prin care şefa executivului de la Londra solicita această amânare.

''Chestiunea datei va fi o decizie a şefilor de stat'', a subliniat o sursă europeană, însă ''orientarea'' care s-a conturat în timpul reuniunii de miercuri este de a refuza data de 30 iunie şi de a fi privilegiată o prelungire mai scurtă. Ambasadorii celor 27 de state membre au propus data de 22 mai, adică înaintea alegerilor europene, care se vor desfăşura între 23 şi 26 mai.

O a doua sursă a declarat pentru AFP că această dată a adunat ''o largă majoritate'', precizând totodată că mai mulţi reprezentanţi nu primiseră încă instrucţiuni din partea capitalelor lor.

Citește și: Trei scenarii pentru Brexit. Ce urmează pentru Marea Britanie, după ce a cerut amânarea ieșirii din UE


''O majoritate a spus nu pentru 30 iunie'', a indicat o a treia sursă, pentru ''a nu se crea un conflict cu alegerile'', adăugând că ''mai multe opţiuni'' au fost discutate pentru o dată anterioară zilei de 30 iunie.

Încă de la primirea solicitării formulate de Theresa May, Comisia Europeană a avertizat cu privire la data în cauză, deoarece, potrivit executivului european, o amânare de trei luni ''ar antrena riscuri grave juridice şi politice pentru UE'', din cauza scrutinului european.

Însă Theresa May susţine că data de 30 iunie ar permite Regatului Unit să obţină o prelungire fără ca Londra să fie nevoită să participe la alegerile europene, lucru pe care şefa executivului britanic nu-l doreşte pentru ţara ei, în condiţiile în care noul Parlament European îşi va începe mandatul la 2 iulie.