Marea Britanie cere oficial amânarea ieșirii din UE. Barnier: "Care este scopul acestei amânări? Toată lumea ar trebui să se pregătească pentru un Brexit fără acord”
Prim-ministrul britanic Theresa May a anunţat că i-a scris preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a solicita amânarea retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană până la 30 iunie.
'I-am scris în această dimineaţă preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-l informa că Regatul Unit doreşte o extindere a Articolului 50 (din Tratatul de la Lisabona, n.red.) până la 30 iunie', a declarat şefa guvernului britanic.
Un oficial european a confirmat, pentru Reuters, că Donald Tusk a primit o scrisoare oficială prin care premierul britanic solicită o amânare a Brexit-ului.
În baza Articolului 50, retragerea Marii Britanii din UE ar urma să aibă loc la 29 martie.
Potrivit unor surse din Downing Street 10, reşedinţa oficială a premierului, ”doamna May împărtăşeşte frustrarea britanicilor faţă de eşecul parlamentului de a prezenta o viziune clară legată de Brexit”. Asta după ce preşedintele Camerei Comunelor a anunţat că nu va permite premierului să supună la vot pentru a treia oară acordul agreat de ea cu Uniunea Europeană.
Corespondent CNN: ”Articolul 50, mecanismul prin care Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, era prevăzut să expire pe 29 martie. Aceasta este în continuare data pentru Brexit prevăzută de lege. Însă, după ce Parlamentul i-a cerut premierului să evite un Brexit fără acord şi să ceară o prelungire, doamna May trebuie să facă acest lucru.”
Atmosfera este tensionată la Bruxelles, înaintea summitului decisiv, care începe joi.
Corespondent CNN: ”Miniştrii importanţi din Uniunea Europeană s-au întâlnit înaintea summitului de joi, în care cei 27 de lideri UE trebuie să decidă dacă îi vor acorda Marii Britanii o prelungire. Mesajul de astăzi de la Bruxelles a fost “Nu presupuneţi că prelungirea vine automat”.”
Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, a spus-o şi mai clar: ”Care este scopul şi care va fi rezultatul unei prelungiri? Şi cum putem fi siguri că la finalul perioadei de prelungire, nu ajungem înapoi în situaţia de azi? Toată lumea ar trebui să îşi finalizeze planurile pentru un Brexit fără acord. Noi, la Uniunea Europeană, suntem pregătiţi.”
Acelaşi pesimism este împărtăşit şi de comentatorii politici de la Londra.
Jurnalist ITV: ”Nu cred că la Consiliul European de joi şi vineri vor fi de acord cu o prelungire.”
Jurnalist Sky News: ”Pericolul este că, dacă parlamentarii vor vota o prelungire pe termen lung, ceea ce e foarte plauzibil, pentru că pur şi simplu nu există un acord “pe masă”, doamna May intra într-o zonă periculoasă, în care susţinătorii Brexitului din Partidul Conservator vor încerca să o dea jos.”
Ba chiar se vorbeşte tot mai des de implicarea Reginei Elisabeta în acest proces.
Corespondent CNN: ”Este aşa numita opţiune nucleară, pe care toată lumea o discută, adică suspendarea activităţii Parlamentului, caz în care ar interveni Regina, o idee foarte controversată. Aşa că doamna May are doar câteva opţiuni reale. Se va întoarce la Bruxelles, la un summit unde va avea avea o presiune imensă pentru a încerca să mai obţină concesii, pentru a solicita un nou vot asupra acordului, înainte de 29 martie.”
Pe acelasi subiect: