Romanul care produce vinul ce nu provoaca dureri de cap. Investitia de 9 mil. de euro care “se parguieste” pe dealurile Dobrogei
Sampania are acum un nou concurent printre cei cu gusturi fine: vinurile ecologice. Insa intr-o tara ca a noastra, in care produsele bio abia isi fac simtita prezenta, vinurile ecologice se zbat sa-i convinga si pe consumatorii obisnuiti cu bauturile clasice. Investitiile sunt uriase, riscurile mari, insa rezultatul este unul pe masura: un vin limpede, fara urma de chimicale si care, baut in cantitati insemnate, nu provoaca dureri de cap.
Vinurile ecologice nu si-au facut loc deocamdata pe piata, decat in orasele mari si in magazinele de specialitate. In hipermarketuri nu le gasiti pe rafturi din cauza politicii de preturi. In Romania, trei mari producatori intentioneaza sa produca sau produc deja astfel de vinuri.
La Adamclisi, in judetul Constanta, intr-o zona inclusa in aria naturala protejata Natura 2000, gasim un domeniu viticol tanar, care se intinde pe o suprafata de 136 de hectare. De la bun inceput investitorul, candva un cunoscut avocat maritim, si-a dorit sa produca vin din struguri ecologici, adica neatinsi de pesticide sau alte substante chimice. Vasile Francu spune ca a mostenit dragostea de vie si vin de la mama sa, care l-a invatat ca un vin bun este unul suta la suta natural.
De sapte ani pamantul care hraneste vita de vie nu a mai primit niciun fel de ingrasaminte chimice. Singurul adaos pe care-l primeste este gunoiul de grajd.
Inceputa in 2006, intreaga investitie - in vie si crama - se ridica la noua milioane de euro, din care aproximativ patru milioane de euro sunt bani europeni. Poate produce acum pana la un milion de sticle de vin pe an, dar cum piata eco este abia la inceput, estimeaza ca pentru acest an va vinde in jur de 300 de mii de sticle.
Daca piata romaneasca nu este inca pregatita, vinul bio pleaca la export in tari precum Suedia, Franta, Cehia sau Germania. Iar pentru a avea un atu in plus, producatorii de la Adamclisi au cultivat un nou soi pentru Romania: syrahul sau shirazul.
Pentru a beneficia de eticheta bio, producatorii sunt obligati sa respecte anumite practici oenologice. De exemplu, cantitatea de sulfiti continuta de vin trebuie sa fie cu 50 la suta mai mica decat a unui vin obisnuit.
Vinul ecologic este tinut in butoaie de lemn de stejar cel putin un an, dupa care este lasat sa se odihneasca in sticle minimum doi ani. Cine degusta o data insa un vin ecologic, cu greu se mai intoarce la un vin obisnuit, chiar daca o sticla depaseste, pe piata, cu usurinta 30 de lei.
Anul 2012 a fost primul an in care Uniunea Europeana le-a permis producatorilor sa foloseasca termenul de vin bio. Suprafata totala cultivata cu struguri pentru vin bio in UE este estimata la 75.000 hectare din totalul de 3,5 milioane de hectare. Cele mai intinse domenii se gasesc in Italia, Franta si Spania. La nivel international, piata vinurilor eco este dominata de SUA, Chile, Australia si Africa de Sud.
Pe acelasi subiect: