Fostul economist care s-a intors la tara, unde face bani oferind generozitate. Cum a transformat mierea intr-un produs de lux
A dus miere cu ciuperci pana la Curtea Regala a Marii Britanii si vinde arta odata cu delicatesele apicole pe care le produce.
Un tanar din Salaj a impartit gratuit familii de albine la zeci de localnici din mai multe sate de pe Valea Bargaului, cu conditia ca si ei, la randul lor, sa daruiasca mai departe. Asa a transformat o afacere intr-un proiect social. I-a unit pe micii producatori, i-a responsabilizat si le-a aratat ca munca lor are valoare.
Cand spui sat transilvanean spui traditii, locuri frumoase si oameni gospodari. Alin Prunean este unul dintre ei. Fost economist, s-a intors la tara, unde face bani oferind generozitate.
Alin Prunean a facut ceea ce ar trebui sa faca orice ales local, ca sa creasca economic o zona: i-a ajutat pe oamenii din jurul sau sa dezvolte mici afaceri de familie. El le ofera gratuit cinci stupi cu albine, cu conditia ca dupa ce se pun pe picioare sa ofere si ei la randul lor altor sateni cinci familii de albine. Se intampla asta pe Valea Bargaului, in judetul Salaj. Iar in timp si-a ridicat si el o afacere: colecteaza miere de la localnici si o transforma in produs de lux.
Pentru promovare si-a facut si un film de prezentare in care joaca Maia Morgenstern. Delicatesa din miere costa 360 de euro, mai ales pentru ca a fost ambalata special, ca sa arate ca un veritabil produs de lux - miere vanduta in cristal, cu o lingurita de argint.
In satele Romaniei - multe prea sarace ca sa ofere locuri de munca - atunci cand apare un om ca Alin, locuitorii simt puterea exemplului. Pe asta s-a bazat si el, cand a decis sa investeasca nu doar in afacerea lui, ci si in dorinta oamenilor de a munci si de a-si crea micile lor afaceri. I-a facut responsabili si le-a insuflat setea de a-si construi singuri viitorul, corect si cinstit: "Am fost prin lume, vreau sa spun ca cei din Vestul Europei nu sunt cu nimic diferiti de noi, nu sunt mai destepti. Noi nu avem nicio scuza, trebuie sa impingem lucruriule inainte...".
Gospodarul Alin Prunean aduna mierea de la localnici intr-o fabrica pe care a construit-o tot la tara si in care a investit 45.000 de euro, bani europeni.
Alin recunoaste ca a avut mare noroc: a ajuns cu produsele sale in fata Printului Charles, care a vizitat acum doi ani Salajul. Alin a facut astfel lobby pentru Valea Bargaului si a povestit ca produsele oferite printului sunt rezultatul muncii a zeci de gospodari, fermieri autentici, adunati sub aceeasi palarie si uniti sa produca impreuna. Iar pe produsele pe care le livreaza in toata tara pune intotdeauna un mesaj: "Arta de a darui incepe de la a cumpara de la tine de acasa, de la ai tai!"
"Visez ca produsele locale si ceea ce fac micii producatori sa ajunga din nou produse cautate pe pietele externe si sa nu mai vindem totul la vrac si neambalat si sa avem locuri de munca aici si sa muncim", a spus Alin Prunean.
Avem zone frumoase si oameni muncitori pe care un tanar ii incurajeaza si ii indruma. Alin Prunean a inteles ca doar impreuna pot reusi si se incapataneaza sa promoveze in lume povestea lor si locuriloe in care s-au nascut, pe Valea Bargaului. A pornit la drum din dorinta de a ajuta comunitatea locala si a creat un model. A daruit si i-a invatat pe oameni sa daruiasca mai departe. Iar astazi culege roadele.
Citeste si: