The Telegraph: Apicultorii romani dau lectii britanicilor in ceea ce priveste productia de miere
Apicultorii britanici au inregistrat o scadere dramatica a productiei de miere, din cauza lipsei sprijinului guvernamental si a faptului ca omologii lor din UE primesc mai multe ajutoare europene. Printre popoarele care au invatat sa-si imbunatateasca productivitatea datorita fondurilor europene se numara si Romania, de la care englezii au de invatat, relateaza The Telegraph.
Dupa un an dezastruos pentru productia de miere, apicultorii din Marea Britanie se intreaba cum au reusit mai multe state membre UE sa atraga fonduri europene, iar ei ba. Ne dau exemplu pe noi si pe vecinii unguri, uitandu-se la productivitatea crescut din ultimii 10 ani.
Asociatia Apicultorilor Britanici a raportat recent o scadere a productiei anuale cu 72%, in mare parte “datorata” climei nefavorabile. Din acest motiv, se uita cu jind la tarile din estul Europei, care au reusit sa atraga fonduri frumusele de la institutiile europene pentru dezvoltarea acestui sector.
“Ne-ar placea sa vedem fonduri guvernamentale care sa ajunga direct la apicultori, si nu la firmele de cercetare ori la ONG-uri ori universitati, ci direct la oricine care produce miere, in propriul stup”, explica James Hamill, proprietar al magazinului Hive Honey Shop, din sudul Londrei.
Romania este un exemplu pentru englezi, avand in vedere ca am atras de doua ori mai multi bani europeni in ultimul deceniu. Intre 2000 si 2010 tara noastra producea 24.700 de tone de miere. Europa ne-a promis insa mai multe fonduri nerambursabile pana la sfarsitul lui 2014. 3,4 milioane de euro urmeaza sa ajunga in conturile apicultorilor romani pana la finalul acestui an, urmand ca si in 2013 sa beneficiem de acelasi ajutor. In acest ritm, productia de miere a Romaniei va continua sa creasca in urmatorii ani.
Peste 80% dintre productia de miere aflata pe rafturile magazinelor din Marea Britanie este reprezentata de importuri din tarile UE, printre care si Romania, explica Patrick Robinson, director operational al Rowse Honey, care sustine ca deja se observa avantajele de care beneficiaza apicultorii romani.
„Folosim in special miere romaneasca, precum miere de salcam, de tei sau poliflora. Cu ajutorilor fondurilor europene, Romania incurajeaza apicultorii sa-si dezvolte activitatea, iar numarul lor este in continua crestere”, adauga Robinson.
Pentru a intelege mai bine cum reusesc romanii sa-si creasca productia de miere, jurnalistii britanici au realizat un reportaj in Maramures.
Francisc Eget (65 de ani) le-a aratat englezilor metodele traditionale de producere a mierii. „In Romania exista apicultori foarte foarte buni, care realizeaza productii masurate in mii si mii de kilograme. Sunt convins ca multe tari pot invata de la romani. Pe albine trebuie sa le iubesti. Fara iubire, nu merge, ca intr-o casnicie”, a declarat apicultorul roman, citat de The Telegraph.
Mai multe puteti vedea in reportajul video realizat de cei de la The Telegraph.