Cine vrea sa inchida fabricile romanesti de medicamente. Daca doua treimi din tratamente s-ar face cu produse autohtone, statul ar economisi 250 mil. euro/an
Fabricile noastre de medicamente risca sa se inchida peste 5 ani. Este avertismentul producatorilor romani, care spun ca la noi bolnavii sunt tratati cu pastile scumpe, desi exista alternative mult mai ieftine si la fel de eficiente facute in Romania.
Daca doua treimi din medicamentele consumate ar fi produse la noi, sustin cei din domeniu, statul ar economisi 250 de milioane de euro pe an.
Intr-o fabrica de medicamente din Bucuresti se produc peste 150 de produse care acopera 7 arii terapeutice de la medicamente pentru inima la antidepresive si oncologice
In total 1.500 de medicamente generice sunt produse in cele 22 de fabrici din Romania, care s-ar putea inchide in 5 ani, spun producatorii, daca bolnavii vor fi tratati doar cu substante din import.
Multi se gandesc sa scoata din fabricatie medicamentele ieftine, care costa mai putin de 30 de lei, din cauza taxei clawback. Aceasta prevede ca producatorul sa achite statului 20% din valoarea de pe raft a pastilelor si nu din costul de fabricatie, iar asta face ca pastilele ieftine sa nu mai fie rentabile.
„Un produs care pleaca din fabrica cu 6,5 lei ajunge pe raft 10 lei si la pret de 10 lei e decontat de CNAS, iar noi platim clawback la 10 lei. Un produs pe care il vindem cu 6,5 lei, ne costa 5,5 lei, 1 leu 50 profitabilitate pe produs", spune directorul general al fabricii de medicamente.
In 2006, se fabricau in Romania pentru piata interna 314 milioane de cutii de medicamente, in 2010 se fabricau doar 190 de milioane, asadar o scadere de 40%.
Si astfel medicamentul generic mai ieftin, dar cu efecte similare a trecut pe locul 2, atat in preferintele doctorilor, cat si ale pacientilor.
"Evident nu trebuie sa cadem in extrema cealalta si sa tratam orice boala cu pastile ieftine. Exista tot atat de multe exemple in care bolnavii trebuie sa primeasca pastile scumpe inovative care, fie nu se fac la noi, fie sunt mult mai bune decit cele generice. Cu sanatatea omului nu te joci, iar decizia de prescriptie trebuie sa ramana exclusiv a medicilor", spune Beatrice Speteanu, farmacist.
Mai multe despre:
#medicamente#sanatate
Pe acelasi subiect: