Ministrul Finantelor asigura ca moneda euro nu va ajunge "in niciun caz" la 5 lei in acest an
Ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, apreciaza ca euro nu va ajunge "in niciun caz", anul acesta, la un curs de schimb de 5 lei, tinand cont ca moneda nationala s-a depreciat mai putin decat alte monede din regiune, iar fundamentele macro-economice ale tarii sunt sanatoase.
El a afirmat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern, ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, are dreptate sa spuna ca prognozele privind un euro la 5 lei sunt eronate.
"Are dreptate guvernatorul Mugur Isarescu. Au fost cateva evolutii in sensul deprecierii, care sunt specifice intregii zone centrale si a zonei Europei de Est, care vin indeoesbi din influenta unor factori externi. Economia romaneasca este stabila, predictibila, stim cum va evolua la principalii paramateri - crestere economica, deficit bugetar, deficit de cont curent, rata inflatiei, dar anumite evolutii, din Grecia indeosebi, au ingrijorat unii investitori care au avut diferite plasamente in aceasta zona. Ei au luat decizia sa-si mute investitiile in alta zona, insa lucrurile sunt sub control", a spus Georgescu, potrivit Mediafax.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat public ca prognozele care indica un curs 5 lei/euro daca se intampla "ceva in Grecia" sunt eronate, sugerand ca banca centrala nu va permite un astfel de nivel din cauza ca dolarul s-a intarit foarte mult in raport cu euro, si ar afecta puternic economia.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat marti pentru euro un curs de 4,4646 unitati, in usoara scadere fata de vineri.
Referinta leului fata de euro a depasit record dupa record in luna mai, cel mai inalt nivel fiind stabilit la 24 mai, de 4,4662 lei/euro. Deprecierea cu 1,57% in lun mai a fost cauzata initial de schimbarea Guvernului, la care s-au adaugat temerile privind soliditatea zonei euro. De la inceputul anului, cursul indica o depreciere a leului de 3,39% raportat la nivelul maxim istoric si 3,35% fata de cotatia de marti.
Pe acelasi subiect: