Cat se va mai intari dolarul fata de leu si cu ce costuri pentru Romania
Aprecierea rapida a monedei americane poate arunca in aer factura importurilor in dolari, insa din fericire petrolul se ieftineste.
Amplificarea crizei elene pune Romania sub o dubla amenintare din perspectiva cursurilor valutare: in prima instanta orice deterioare suplimentara a situatiei Greciei provoaca deprecierea leului in raport cu euro, insa in subsidiar antreneaza o slabire si mai mare a monedei nationale fata de dolar ca o consecinta a subrezirii euro in fata monedei SUA.
Dolarul american s-a apreciat cu 10% in fata leului doar in ultimele doua luni, in timp ce ritmul de crestere al euro a fost de trei ori mai mic. Inca si mai rau, de la inceputul crizei in septembrie 2008 leul a pierdut nu mai putin de 60% din valoare in fata monedei americane, deprecierea fata de euro fiind de 15% in aceeasi perioada.
Cursul de schimb calculat de BNR a depasit la sfarsitul saptamanii trecute pentru prima data pragul de 3,6 lei/dolar. Depreciindu-se in fata euro, leul scade si mai mult in fata dolarului in conditiile in care acesta tinde sa se aprecieze in raport cu euro din cauza inrautatirii perceptiilor privind sansele de supravietuire ale uniunii monetare. "Nu trebuie uitate implicatiile asupra cotatiei leu/dolar: impactul deprecierii leului fata de euro cu 10%, de exemplu, ar fi si mai mare prin prisma pozitiei leului in raport cu dolarul avand in vedere asteptarile ca paritatea euro/dolar sa continue sa scada", spune Catalina Molnar, economistul-sef al RBS Romania, potrivit zf.ro, site-ul unde puteti citi intreg articolul.