Dolarul a crescut cu cinci bani, depasind un nou record la BNR: 4,1279 lei. Euro se depreciaza usor dupa demararea programului de achizitii de obligatiuni
Dolar
Dolarul a crescut marti cu cinci bani, la 4,1279 lei, si a inregistrat astfel un nou maxim record pentru a cincea sedinta consecutiv, ca urmare a intaririi monedei americane pe pietele externe, in timp ce euro a scazut cu 0,04 bani, la 4,4435 lei.
Referinta pentru euro publicata de banca centrala s-a situat luni la 4,4439 lei, iar cea a dolarului la 4,0779 lei.
Pentru francul elvetian, BNR a anuntat un curs in crestere cu 1,4 bani, de la 4,1481 lei la 4,1621 lei.
"Ministrii de finante ai UE se vor intalni astazi si discutiile se vor concentra, probabil, din nou pe Grecia, dupa ce la intalnirea de ieri nu s-au realizat progrese importante. Credem ca leul s-ar putea tranzactiona astazi sub o usoara presiune de depreciere, avand in vedere ca a ramas aproape nemiscat in conditiile in care pe burse s-au vazut scaderi, iar datele bune din SUA au sugerat ca o majorare a dobanzii cheie a Fed ar veni mai degraba mai curand", se arata intr-o nota a economistilor ING Bank Romania, citata de Mediafax.
In regiune, forintul si zlotul s-au depreciat cu 0,3% in raport cu euro, mai accentuat decat leul.
Pe pietele externe, dolarul s-a apreciat cu 1%, la 0,9303 euro, in timp ce francul elvetian a fost cotat in stagnare, la 0,9346 euro.
Moneda americana este sustinuta de asteptarile investitorilor ca Rezerva Federala a SUA va incepe sa creasca dobanzile de la mijlocul acestui an, in timp ce Banca Centrala Europeana a demarat luni un amplu program de achizitie de obligatiuni guvernamentale, al carui scop declarat este accelerarea inflatiei, dar care pune si presiune de depreciere pe moneda europeana.
Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situeaza la 0,24% - 0,61% pe an, fata de 0,23% - 0,61% pe an luni.
Ratele pentru plasamentele saptamanale se afla la 0,25% - 0,69% pe an, comparativ cu 0,26% - 0,69% pe an in sedinta anterioara.
Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a coborat usor, la 1,33% pe an, de la 1,34% pe an luni.
Mai multe despre:
#curs valutar#apreciere dolar
Pe acelasi subiect: