BNR a anuntat un curs oficial de 4 lei si 54 de bani, cel mai mare curs din ultimele 7 luni. Teoretic deprecierea leului afecteaza direct ratele in euro, chiriile, facturile la telefonul mobil, pretul biletelor de avion si al excursiilor in strainatate, dar si pretul masinilor.
La Dacia de exemplu cursul de schimb se actualizeaza in fiecare marti asa ca teoretic, daca martea viitoarea am avea acelasi curs, cel mai ieftin
Logan s-ar scumpi cu 300 de lei.
Impactul pentru celelalte produse din import este greu de estimat. Daca in ultimii ani, cand se scumpea dolarul, se scumpeau toate, acum companiile au invatat cum sa se protejeze de fluctuatiile cursului. Hipermarketurile spun ca deocamdata nu se reped sa scumpeasca mancarea.
"In cazul importurilor proprii avem niste rezerve de risc valutar. Nu este deocamdata momentul sa intram in panica datorita unei cresteri a cursului doar de 2 zile. Piata nu reactioneaza atat de repede la o crestere de 1%", explica Delia Nica, de la asociatia marilor retaileri.
“Astazi, socuri care sunt in jur de 1-2% nu mai sperie pe nimeni, este o marja care intra in marja de pret a fiecarui importator si ar fi lipsit de profesionalism din partea importatorilor sa modifice preturile de fiecare data cand apar aceste fluctuatii. Fara indoiala ca daca deprecierea este un fenomen pe o perioada de cateva saptamani, chiar luni de zile, atunci este normal sa se opereze modificari”, apune Mihai Ionescu, presedinte ANEIR.
Cresterea dolarului ar putea sa ne dea emotii. In 10 zile cursul a urcat de la 3,26 la 3,34 si ar putea sa duca la scumpirea carburantilor.
Explicatia din spatele declaratiilor guvernatorului BNR, care au impins cursul aici
"Credem ca miscarea (scaderea leului - n.r.) nu este sustinuta de o schimbare a sentimentului investitorilor fata de activele locale, intrucat deprecierea de circa 1% de ieri a leului a avut loc pe fondul unor evolutii plate ale monedelor regionale (...) Ne mentinem astfel perspectiva pozitiva asupra leului si credem ca deprecierea recenta va fi corectata", se arata intr-o analiza ING Bank, transmisa vineri.
In sesiunea de joi, rata de schimb a fost de 4,5290 lei/euro.
Leul a pierdut teren si fata de dolarul american, rata de referinta leu/dolar urcand la 3,3432 lei/dolar, atingand, astfel, cel mai ridicat nivel din 18 septembrie. La data mentionata, cursul a fost de 3,3504 lei/dolar.
Totodata, cursul de referinta leu/franc elvetian a crescut de la 3,6616 lei/franc la 3,6822 lei/franc.
La deschiderea sedintei interbancare, euro a fost cotat la 4,5370 - 4,54 lei/euro, peste intervalul inregistrat joi seara, cand schimburile s-au perfectat la 4,5300 - 4,5325 lei/euro. Leul a continuat sa se deprecize, iar la jumatatea zilei operatiunile s-au realizat la 4,5430 - 4,5440 lei/euro.
Dobanzile afisate vineri de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au ramas la 0,57 - 1,08% pe an.
Dobanzile practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana se plasau la 0,7 - 1,2% pe an. Totodata, dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut de la 2,1% la 2,03% pe an.
Este un inceput de an complicat pentru toti romanii cu rate la banci, facturi sau chirii in euro.
Deprecierea leului a venit in urma deciziilor luate de BNR si a unei declaratii a guvernatorului Mugur Isarescu, din care investitorii au inteles ca banca centrala ar permite o depreciere usoara a leului. BNR incearca prin aceste masuri sa ajute bancile sa reia creditarea.
Totul a plecat de la
decizia istorica a BNR de a taia in acelasi timp dobanda cheie si de a reduce si rezervele minime obligatorii, atat la lei cat si la euro, masuri care, teoretic, duc la reluarea creditarii si la deprecierea leului.
In acel moment Mugur Isarescu a facut urmatoarea declaratie despre curs: "
In mod normal ar trebui sa se duca (rezervele minime obligatorii in lei eliberate -n.r.) spre deprecierea monedei, dar eu ma tem ca nu o sa se intample. Si utilizarea excesiva a cuvantului depreciere, trebuie interpretata putin. De la 4,45 lei/euro, nivelul cu care se obisnuise publicul, ca dorit, preferat la televizor, la 4,5 este in jur de 1%. Pai si pana in timpul etalonului aurului o astfel de miscare era normala (...) Nu mai avem acest sistem si este normal ca volatilitatiile sa fie mult mai mari.”
Jucatorii din piata au subinteles de aici ca BNR va permite deprecierea leului, asa ca in mai putin de 24 de ore cursul a sarit de la 4,48 la 4,53 lei pentru un euro.
Masurile luate de BNR ar trebui sa reduca in primul rand dobanzile la toate creditele in lei, dar - reversul medaliei, si la depozite. Asa ca economisirea banilor in banci nu mai pare o solutie profitabila.