BNR a redus dobanda-cheie la un nou minim istoric si a taiat din rezervele minime obligatorii. Isarescu: “Leul ar trebui sa se deprecieze, dar ma tem ca nu se va intampla. Mai avem gloante”
UPDATE: Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%, informeaza Mediafax.
Noua dobanda de politica monetara va fi aplicata de joi, 9 ianuarie, in timp ce ratele diminuate pentru rezervele minime obligatorii in lei si valuta intra in vigoare incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014, noteaza Mediafax.
"CA al BNR reitereaza ca utilizarea judicioasa a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international este de natura sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara", se arata in comunicatul transmis de BNR dupa prima sedinta din acest an a Consiliului de Administratie privind politica monetara.
Decizia de reducere a rezervelor minime obligatorii a fost anticipata de piata, iar o indicatie in acest sens a venit chiar din partea guvernatorului Mugur Isarescu. Unii analisti se asteptau si la continuarea reducerii dobanzii de politica monetara.
La inceputul lunii decembrie a anului trecut, Isarescu a declarat ca, pentru sustinerea creditarii, banca centrala este pregatita sa reduca rezervele minime obligatorii in 2014, care insumeaza circa 6 miliarde de euro la valuta si 3-4 miliarde de euro la lei, chiar daca in piata monetara se inregistreaza un exces de lichiditate estimat la circa 2 miliarde de euro.
"Pe piata monetara din Romania, Banca Nationala face ce nu face de regula o banca centrala: lansam lichiditate in piata. Media de lichiditate este de 2 miliarde de euro, exces de lichiditate, dar toata economia este un covor peste care a fost o seceta, s-a facut o pojghita, sta lichiditatea deasupra, dar nu vrea sa intre in economie", a spus Isarescu, in urma cu o luna.
Anul trecut, BNR a redus dobanda cu 1,25 puncte procentuale, pana la 4% pe an. Banca centrala a taiat dobanda in mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit in martie 2012. Prima scadere din 2013 a fost la inceputul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmata de inca trei ajustari, in august (la 4,5% pe an), in octombrie (la 4,25% pe an) si in noiembrie la 4%.
Isarescu: “Leul ar trebui sa se deprecieze dupa aceste masuri, dar ma tem ca nu o sa se intample”
Moneda nationala ar trebui sa se deprecieze dupa reducerea dobanzii si a rezervelor minime obligatorii la lei, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizand, totodata, ca se teme ca un astfel de scenariu s-ar putea sa nu aiba loc, desi deprecierea din ultima perioada a fost de numai 1%.
"In mod normal ar trebui sa se duca (rezervele minime obligatorii in lei eliberate -n.r.) spre deprecierea monedei, dar eu ma tem ca nu o sa se intample. Si utilizarea excesiva a cuvantului depreciere, trebuie interpretata putin. De la 4,45 lei/euro, nivelul cu care se obisnuise publicul, ca dorit, preferat la televizor, la 4,5 este in jur de 1%. Pai si pana in timpul etalonului aurului o astfel de miscare era normala (...) Nu mai avem acest sistem si este normal ca volatilitatiile sa fie mult mai mari", a spus Isarescu la conferinta de prezentare a primelor decizii de politica monetara din 2014.
El a continuat mesajul din toamna anului trecut, cand a anuntat ca BNR va avea o politica mai laxa in privinta cursului de schimb, in sensul ca interventiile pe canalul direct sau prin piata monetara se vor face intr-un interval de variatie mult mai larg decat in trecut.
"Oricum, fara sa semnifice niciun nivel de interventie sau de alta natura, intre 4,40-4,5 sunt 2%, cu mult sub 5% zona de echilibru, pe care o reconfirm acum. Intr-un cuvant, sa lasam cursul sa-si faca datoria, pentru ca el are un rol economic", a completat Isarescu la conferinta de miercuri.
Potrivit guvernatorului BNR, prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii vor fi eliberate catre banci circa 500 de milioane de euro si 4 miliarde de lei.
Isarescu: "Mai avem gloante, uitati-va ca RMO si dobanda sunt mari fata de Polonia, Cehia sau Ungaria"
Banca centrala are spatiu de relaxare a politicii monetare, avand in vedere nivelul inca ridicat al ratelor rezervelor minime obligatorii si rata dobanzii de politica monetara, dar deciziile vor viza preponderent contextul economic intern, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Mai avem gloante, daca va uitati numai la RMO unde suntem foarte sus. Si rata dobanzii este foarte sus (...) Bineinteles ca nu ceea ce se intampla in Polonia si Ungaria ne face sa luam o decizie, ne uitam la economia reala (...) Daca apar diferentiale mari de dobanda, normal ca stimuleaza intrarile de capital. Cu alte cuvinte, uitati-va cat sunt RMO in Polonia, Ungaria, Cehia si uitati-va la noi", a afirmat Isarescu la conferinta privind deciziile de politica monetara.
El a explicat ca intrari sau iesiri de 3-4-5 miliarde de euro, valori mici la nivel international, pot avea insa impact asupra economiei romanesti.
Seful bancii centrale a aratat, insa, ca anul trecut Romania a achitat usor 5-6 miliarde de euro din datoriile pe care le avea, "chiar s-a trecut si in banal".
"Am asigurat si stabilitatea financiara, in conditiile in care a fost un necaz micut, cu bancile cipriote, care putea insa sa aprinda o scanteie (...) Vrem sa mentinem si stabilitatea preturilor si cea financiara si sa contribuim si noi cu politica monetara la o crestere economic sustenabila si de durata. Stabilitatea nu o facem de dragul stabilitatii, ci de a contribui la o crestere sustenabila, care asigura la randul ei stabilitatea financiara (...) Le crestere economic sanatoasa suntem parteneri", a completat Isarescu, citat de Mediafax.
In opinia guvernatorului BNR, riscurile asociate inflatiei provin in principal din volatilitatea fluxurilor de capital extern, pe fondul dezintermedierii transfrontaliere din sector bancar si volatilitatii sentimentului investitorilor, influentat preponderant de deciziile marilor banci centrale.
Amploarea relaxarii monetare a depasit chiar si asteptarile bancilor comerciale
Amploarea relaxarii monetare anuntata miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a depasit asteptarile analistilor Erste, care anticipau in principal reducerea rezervelor minime obligatorii in lei.
"Amploarea relaxarii monetare a depasit asteptarile noastre si ale celorlalti analisti. In timp ce restul analistilor asteptau o reducere a dobanzii cu 0,25 puncte procentuale, noi am pariat mai ales pe diminuarea rezervelor minime la lei", se arata intr-o analiza a Erste, citata de Mediafax.
Reducerea rezervelor pentru lei va elibera in piata aproximativ 3,5 miliarde de lei, in timp ce noul nivel al rezervelor pentru valuta va imbunatati lichiditatea in valuta cu aproximativ 400 milioane euro, potrivit analistilor bancii.
Erste se asteapta la o continuare a relaxarii monetare in primul trimestru, cu scaderea dobanzii cheie la 3,5%, in timp ce rezervele minime pentru lei ar putea fi reduse la 8%, in doi pasi.
"Suntem sceptici in privinta unei noi diminuari a rezervelor minime obligatorii pentru valuta, avand in vedere varful de plata de 5,2 miliarde euro catre FMI din 2014", noteaza Erste.
Randamentele obligatiunilor de stat vor creste insa pe fondul retragerii stimulilor monetari de catre Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite si al apropierii alegerilor prezidentiale din luna decembrie, iar relaxarea din prezent a politicii monetare doar va atenua trendul de crestere a costului la care se imprumuta statul, considera analistii bancii.
In opinia acestora, principalele motive ale deciziei de miercuri a BNR sunt presiunile inflationiste inexistente si creditarea foarte scazuta a sectorului privat.
Inflatia s-a situat, cel mai probabil, la 1,6% la finalul anului 2013 si va ramane aproape de acest nivel si in primul trimestru, inainte de a creste spre 3,5-4% in trimestrul al patrulea, pe fondul scumpirii alimentelor si energiei.
Creditele in lei au avansat cu numai 1,4% in primele unsprezece luni din 2013 iar creditele in valuta s-au contractat puternic, cu5,9% in termeni ajustati pentru variatia cursului.
Cererea interna ramane slaba iar vanzarile retail au scazut cu 0,1% in intervalul ianuarie-noiembrie 2013.
Rata destul de ridicata a somajului, de 7,3% in noiembrie, cu 0,6 puncte procentuale peste nivelul din anul anterior, evolutia dezamagitoare a numarului de noi locuri de munca create in economie (numai 63.000 de noi locuri de munca in primele zece luni din 2013, mai putin de jumatate fata de 2012) si o rata de crestere a salariilor reale de doar 1% afecteaza capacitatea populatiei de a cheltui mai mult.
Investitiile publice si private sunt scazute, dupa cum arata cresterea negativa a lucrarilor de constructii si a preturilor productiei industriale, se mai arata in analiza Erste.
RBS a anuntat la randul ei miercuri ca decizia BNR de reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,25 de puncte procentuale este conforma cu asteptarile bancii si a notat ca diminuarea rezervelor minime obligatorii va elibera in piata 3-3,5 miliarde de lei.
BNR va continua ciclul relaxarii monetare cu o noua reducere a dobanzii cheie, la 3,5%, la sedinta din 4 februarie, anticipeaza RBS, care considera ca in acest an Banca Nationala va diminua in continuare rezervele minime obligatorii.
Pe acelasi subiect: