Cursul BNR a scazut la 4,4610 lei/euro. Dealerii cred ca banca centrala a intervenit indirect
Cursul de referinta anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei a scazut usor, cu 0,15 bani, la 4,4610 lei/euro, iar dealerii cred ca banca centrala a intervenit indirect in piata prin vanzari de euro, pentru a duce cotatiile in jos si a evita atingerea unui nou maxim istoric.
Banca centrala a afisat joi o rata oficiala de 4,4625 lei/euro, in scadere cu 0,17 bani fata de miercuri. Nivelul maxim istoric al cursului de referinta leu/euro a fost atins pe 24 mai, de 4,4662 lei/euro.
Leul s-a depreciat in raport cu dolarul, ca urmare a scaderii monedei unice in fata dolarului. Astfel, paritatea oficiala leu/dolar a crescut cu 2,79 bani, la 3,5734 unitati, dupa ce joi a fost de 3,5455 lei/dolar.
Pentru francul elvetian rata de schimb afisata de Banca Nationala a Romaniei a scazut foarte usor, de la 3,7152 lei/franc la 3,7143 lei/franc.
Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.
Primele tranzactii pe cursul de schimb leu/euro au fost realizate la 4,4680 lei/euro, cu 0,4 bani peste nivelul de la inchiderea de joi, de 4,4640 lei/euro. In prima ora cotatiile au crescut pana la un nivel maxim al primei parti a sedintei, de 4,4690 lei/euro.
Dupa prima ora de tranzactionare, cotatiile au inceput sa scada in cadrul unor tranzactii cu volume in crestere si au coborat pana la un minim de 4,4615 lei/euro. La ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, bancile comerciale cotau euro la 4,4617 - 4,4619 lei, respectiv cu 0,21 - 0,23 bani sub nivelul de joi. In acelasi timp, zlotul si forintul se depreciau cu 0,8% si, respectiv, cu 0,6%.
"Miscarea leului in raport cu euro este contrara celei inregistrate de zlot si forint si cel mai probabil este sustinuta de interventii indirecte ale BNR, care vrea sa duca cursul usor in jos. Au mai fost in trecut astfel de interventii ale BNR, oarecum preventive in momentele in care valutele din regiune se depreciau, iar cursul de referinta era foarte aproape de maximele istorice de atunci. Cel mai probabil BNR intervine prin doua banci prezente in Romania. Volumele de tranzactionare sunt usor peste medie", a afirmat un dealer.
Pietele s-au corectat vineri dupa ce seful Rezervei Federale a SUA a indicat ca banca centrala nu a luat nicio decizie in privinta unor noi masuri de stimulare a economiei, iar Fitch a retrogradat Spania cu trei trepte.
Bancile comerciale au afisat vineri dobanzi de 4,89% - 5,37% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o zi, foarte usor sub cele de joi, de 4,91% - 5,39% pe an. Pe de alta parte, dobanzile pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au stagnat la 4,91% - 5,39% pe an.
Bursele europene au deschis vineri in scadere puternica, dupa ce seful Rezervei Federale a SUA a indicat ca banca centrala nu a luat nicio decizie in privinta unor noi masuri de stimulare a economiei, iar Fitch a retrogradat Spania cu trei trepte.
Indicele Stoxx Europe 600 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,8% in debutul sedintei de tranzactionare, potrivit MarketWatch.
Actiunile bancii britanice HSBC au scazut cu 1% la debut, iar Royal Dutch Shell a inregistrat o depreciere similara.
Titlurile H&M au coborat la Stockholm cu 1,6%, dupa ce analistii Societe Generale au modificat recomandarea privind actiunile companiei la "vinde", de la "pastreaza".
Indicele IBEX al bursei de la Madrid este in scadere cu 1,1%, tras in jos de banci, dupa ce Fitch a retrogradat Spania la "BBB", de la "A", cu perspectiva negativa. La Frankfurt, indicele DAX a coborat cu 0,8%, CAC 40 - Paris este in retragere cu 1%, iar FTSE 100 - Londra a pierdut 0,5%.
Sursa: Mediafax