Vrei sa importi cereale, fructe sau legume? Trebuie sa lasi garantie la Fisc!
Evaziunea fiscala la fructe, legume si cerele aduse din strainatate este de cateva sute de milioane de euro pe an, spun reprezentantii Fiscului. Pentru ca a primit tema pentru acasa de la FMI si de la presedintele Traian Basescu sa reduca evaziunea si sa mareasca incasarile la bugetul de stat, ANAF se pregateste sa le vina de hac evazionistilor.
Astfel, firmele care vor sa importe sau sa exporte cu fructe, legume sau cereale vor trebui sa depuna garantii la Fisc daca vor sa faca astfel de afaceri.
Masurile fac parte din noile modificari la Codul de Procedura Fiscala si vor intra in vigoare chiar din acest an.
Mai exact, companiile nu vor primi codul de TVA care le permite sa cumpere marfa din orice tara UE fara TVA cu garantia ca platesc taxa in Romania, asa usor ca pana acum.
Potrivit lui Marian Morcoasa, director in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), doar "firmele cuminti", mai vechi de trei ani si care si-au depus declaratiile fiscale la timp vor ramane in piata.
Mai exact, daca o firma vinde fructe, cereale, legume din strainatate in Romania de mai bine de trei ani, dar nu si-a depus la timp declaratiile fiscale pierde dreptul de a face tranzactii intracomunitare, respectiv isi pierde codul de TVA.
In schimb, restrictiile sunt chiar mai mari la firmele noi.
Daca o firma care are o vechime de pana in trei ani vrea sa comercializeze fructe, legume sau cereale din import, daca vrea sa faca astfel de afaceri in buna regula, trebuie sa lase statului garantie o suma de bani reprezentand TVA pentru o luna din marfa cumparata.
Astfel, daca societatea X cumpara fructe, sa zicem, intr-o luna de 200.000 de euro, va trebui sa lase statului garantie de 38.000 de euro, a mai explicat reprezentantul ANAF.
Romanii consuma in mod curent mere, banane, portocale, mandarine, lamai, acestea facnad parte dintre cele mai consumate fructe la nivel local. In afara de mere, din care mai avem productie interna, celelalte se importa.
Estimarile arata ca romanii cumpara fructe ontr-un an de peste 100 de milioane de euro.
Consumul de banane la noi este de 8-9 kilograme pe cap de locuitor pe an, ceea ce inseamna ca fiecare roman mananca, in medie, 40-45 de banane pe an, cu 30-40% sub media la nivel european, potrivit unui studiu recent, citat de producatorul american Dole.
Dole este cel mai mare producator si distribuitor de fructe proaspete la nivel mondial si in Romania.
Pe acelasi subiect: