Romanii sar peste micul dejun ! Doar 40 % mananca dimineata !
Peste 40 la suta dintre romani iau micul dejun in fiecare zi, iar 25 la suta, majoritatea tineri intre 19 si 24 de ani, nu fac acest lucru nici macar o data pe saptamana, rezulta dintr-un studiu privind obiceiurile de consum, realizat de Omnibus.
Rezultatele studiului privind obiceiurile de consum al micului dejun la romani arata ca doar 43 la suta dintre acestia iau micul dejun zilnic, persoanele de peste 55 de ani sau cele cu studii superioare fiind mai constiincioase in aceasta privinta.
La polul opus se afla tinerii cu varste cuprinse intre 19 si 24 de ani, initiatorii studiului precizand ca ei reprezinta cea mai mare parte din cei 25 la suta dintre romanii care iau micul dejun mai rar de o data pe saptamana.
"Pentru a avea o alimentatie echilibrata zilnic, niciodata nu trebuie sa renuntam la micul dejun, deoarece acesta asigura 20 - 25 la suta din necesarul energetic recomandat. Energia furnizata la micul dejun asigura suportul necesar activitatii fizice, dar si randamentul intelectual, mai ales in prima parte a zilei", precizeaza profesor doctor Gabriela Radulian, de la Institutul National de Diabet "Prof. dr. N. Paulescu".
In ciuda faptului ca romanii descriu micul dejun ideal ca avand in componenta sa lapte, fructe si legume si alte produse lactate si cereale, obiceiurile lor de a manca sunt diferite.
Astfel, trei din zece romani (majoritatea barbati) prefera un mic dejun "consistent", cu produse din carne, oua si branza iar sase din zece (majoritatea femei) aleg un mic dejun mai usor si variat incluzand iaurt, lapte si cereale, sandwich-uri, oua sau branza.
"Doar 16 la suta dintre romani (in special adolescenti si tineri pana in 24 de ani) aleg o gustare rapida la micul dejun, constand in produse de patiserie sarate sau dulci, cereale sau sandwich-uri", se arata in studiu.
Specialistii atrag atentia ca un mic dejun echilibrat ar trebui sa contina produse pe baza de cereale integrale (biscuiti, paine, cereale, care furnizeaza energie), produse lactate pentru aportul de calciu, fructe pentru continutul de vitamine si minerale si suc de fructe sau ceai pentru aportul hidric.
Pe acelasi subiect: