Vom ramane in criza intre unul si cinci ani!
Peste 60% dintre romanii din mediul urban cred ca Romania va fi in criza inca 1-5 ani, cei mai multi dintre acestia anticipand continuarea situatiei actuale timp de 3-5 ani, potrivit unui sondaj realizat de compania de cercetare 360insights.
Perceptia romanilor despre criza financiara s-a inrautatit semnificativ comparativ cu anul trecut, in conditiile in care ponderea respondentilor care se asteapta la incheierea problemelor in maximum un an s-a redus de la 30% in intervalul mai-iunie 2009 la doar 9% in perioada aprilie-mai 2010.
Trei din zece romani cred ca Romania va iesi din criza intr-o perioada cuprinsa intre 1 si 2 ani, iar 32% dintre respondenti au spus ca problemele vor fi depasite doar in 3 - 5 ani. La mijlocul anului trecut, 55% dintre romani plasau la 1 -5 ani intervalul in care criza se va manifesta.
Mai mult, intamplarile recente din mediul politic si economic au creat multa tensiune, astfel incat 22% dintre romani considera ca Romania va iesi din criza in mai mult de sase ani, comparativ cu un procentaj de 9% inregistrat la mijlocul anului trecut.
"Exista totusi un procentaj rezervat celor care considera ca Romania nu este afectata de criza, de 7%, care s-a mentinut comparativ cu anul trecut. Aceasta opinie este impartasita semnificativ mai mult de catre tineri, adica persoanele cu varsta pana la 24 de ani, pentru care efectele crizei financiare trec insesizabile", se arata in studiul 360insights, comandat de Mediafax.
In termeni socio-demografici, persoanele din sudul si sud-estul tarii estimeaza o perioada de criza mai lunga, o doza mai mare de pesimist fiind caracteristica si pentru persoanele cu venituri mici.
Un alt criteriu care influenteaza atitudinea romanilor fata de criza este varsta. Persoanele in varsta considera ca perioada de criza se va intinde pe multi ani de acum inainte.
Pe de alta parte, 360insights a expus o lista de cheltuieli respondentilor, care au ales primele trei costuri lunare din punct de vedere al dificultatilor intampinate la plata.
Astfel, cele mai impovaratoare cheltuieli tin de intretinerea casei si de cumpararea alimentelor.
Peste 60% dintre persoanele intervievate au mentionat, printre cele trei tipuri de cheltuieli, ca platile la utilitati sunt dificil de achitat, in timp ce 51% dintre romani au spus ca produsele alimentare sunt una dintre cheltuielile greu de sustinut.
In topul celor mai impovaratoare cheltuieli urmeaza costurile legate de serviciile media, inclusiv televiziune, telefon mobil si fix, internet (22%), intretinerea copiilor (20%), dar si ratele lunare pentru plata creditelor sau a altor tipuri de imprumuturi (19%).
"Cheltuielile lunare de baza, cum sunt cele cu mancarea sau utilitatile, sunt mai greu de sustinut de catre persoanele varstnice, cat si de catre respondentii cu nivel scazut al veniturilor sau educatiei. Personele de varsta medie (30-45 ani) sustin ca mare parte din venitul lor este directionat intretinerii copiilor, pe cand tinerii sub 24 ani considera ca cele mai mari cheltuieli sunt legate de timpul liber sau intretinerea personala", arata studiul 360insights.
Pe de alta parte, peste jumatate dintre romani au afirmat ca vor trata cu mai multa atentie cheltuielile lunare cu plata apei, gazului, curentului electric sau a caldurii, cu scopul de a reduce valoarea facturilor.
"Varstnicii si persoanele care nu au un loc de munca sunt primii care opteaza pentru aceste reduceri ale cheltuielilor. In mod similar, si cei ce au anul acesta un venit mai mic decat in 2009 declara ca vor fi mai chibzuiti. Precum era de asteptat, la polul opus se gasesc tinerii care nu pun mare pret pe aceste cheltuieli, de vreme ce, de regula, acestea nu sunt sustinute de catre ei, ci de parinti", se mai spune in studiul 360insights.
Sondajul a fost realizat in perioada aprilie - mai 2010 pe un esantion de 800 de respondenti din mediul urban, cu varste cuprinse intre 16 si 64 de ani.
Pe acelasi subiect: