Guvernul ungar vrea sa interzica creditele ipotecare in valuta
Guvernul de la Budapesta a pus pe tapet noi masuri de austeritate, iar printre acestea se numara si suprataxarea bancilor. O alta lovitura primita de bancheri ar putea fi interzicerea creditelor ipotecare in valuta.
Bancile din Ungaria ar putea limita creditarea din cauza noii taxe propuse de premierul Viktor Orban, ce va afecta intreaga industrie financiar-bancara a tarii, a declarat Tamas Erdei, presedintele asociatiei bancare ungare, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.
"Volumul de credite disponibile depinde de fapt de capitalul fiecarei banci in parte", a spus Erdei. "Daca rezervele de capital provenite din profituri inceteaza sa mai existe, in mod clar plafonul de bani disponibili pentru creditare se ingusteaza, din perspectiva operationala a unei banci", a adaugat acesta.
Surpriza de proportii este data de propunerea de interzicere a imprumuturilor ipotecare in valuta, extrem de populare in Ungaria in anii de dinante de criza. Un asemenea demers ar putea intra in conflict cu legislatia europeana, iar interzicerea creditelor in valuta, alaturi de suprataxarea bancilor vor afecta puternic expansiunea creditarii in Ungaria, intr-un moment in care oricum aceasta este deficitara, a declarat Lars Christensen, analist-sef pentru Danske Bank.
Ungaria intentioneaza sa taxeze industria financiara locala cu 200 miliarde de forinti (700 milioane de euro) anul acesta, ca parte a eforturilor de mentinere a deficitului bugetar in limita de 3,8% convenita cu creditorii internationali ai guvernului de la Budapesta. Initial, autoritatile ungare aveau in plan sa obtina din impozitarea bancilor venituri la buget de 13 miliarde de forinti (45,5 milioane de euro) in 2010.
In acelasi timp, oficialii ungari sunt porniti sa reduca fiscalitatea. Astfel, noile masuri de austeritate includ si reducerea impozitului pe venit de la 17% si 32% la 16%, precum si micsorarea aproape la jumatate a impozitului pe profit pentru IMM-uri (companii cu profit anual de maximum 500 milioane de forinti, sau 1,75 milioane de euro), de la 19% la 10%.