Vasilescu (BNR): Cresterea PIB-ului, chiar daca este mare pe hartie, ascunde o lipsa de performanta a economiei si este mai degraba cantitativa decat calitativa
Economie, buget, taxe
Cresterea economica a Romaniei din primul trimestru al acestui an este mai degraba cantitativa decat calitativa, a declarat marti, la postul de radio RFI, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Adrian Vasilescu.
Primele date "semnal", publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), arata ca economia romaneasca a crescut in primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2016, si cu 1,7% fata de trimestrul anterior.
Ritmul depaseste sensibil prognozele analistilor, media estimarilor fiind de 4,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut si de 1% fata de trimestrul anterior.
Insa consilierul guvenatorului BNR semnaleaza ca avansul economic, chiar daca mare pe hartie, ascunde o lipsa de performanta a economiei.
“In primul rand, este o crestere economica cantitativa, nu neaparat si calitativa, pentru ca inca nu am reusit sa avem un surplus de tehnologie in Romania, care sa schimbe calitatea produselor. Practic, in raportul capital-munca, raport foarte important atunci cand vorbim despre economia unei tari sau despre dezvoltarea unei tari, in raportul capital-munca vedem ca partea de capital fix are o contributie inca nesatisfacatoare la cresterea PIB-ului. In schimb, consumul este foarte important in Romania, consumul creste si participarea la PIB a consumului este relevanta”, a afirmat Vasilescu, citat de News.ro.
De asemenea, consilierul BNR subliniaza ca avansul economic depaseste ritmul potential de crestere a produsului intern brut si exista posibiliatea ca ritmul din primul trimestru sa nu se mentina pana la finalul anului, asa cum s-a intamplat in 2016, cand economia a avansat cu 6% in primul trimestru, dar a incheiat anul cu o crestere de 4,8%.
"E prea devreme (de spus), cred. Se poate mentine, poate sa nu se mentina. De altfel, e posibila o scadere de ritm in trimestrele urmatoare. 5,7 cred ca ar fi un rezultat peste PIB-ul potential, adica peste puterea normala a economiei romanesti de a face PIB”, a mai spus Vasilescu.
Si alti ecomomisti considera ca primele estimari oficiale privind cresterea produsului intern brut (PIB) din primul trimestru arata ca economia romaneasca avanseaza in ritm rapid pe baza unui singur motor, consumul privat stimulat de guvern prin cresteri de salarii in sectorul public si scaderi de taxe. Iar o astfel de crestere nu este sutenabila pe termen lung si genereaza dezechilibre importante.
Pe acelasi subiect: