Mugur Isarescu a spus, de asemenea, ca Banca Nationala a Romaniei nu intentioneaza sa incurajeze mai mult creditarea in valuta. Procesul de creditare se va relua treptat in urmatoarea perioada, dar nu va fi generalizat, a mai subliniat seful bancii centrale.

Masurile de politica monetara urmaresc sa mearga cu pasi precauti, relativ mai mici, pentru a vedea cum sunt absorbite de piata, a precizat Isarescu.

Banca centrala nu a redus rezervele minime la pasivele in lei, desi doreste incurajarea creditarii in moneda locala, intrucat exista deja un exces de lichiditate in piata. Nivelul actual de dobanda este pentru BNR adecvat pentru conditiile economice si monetare actuale. Seful bancii centrale a mai spus ca bancile comerciale intarzie sa scada dobanzile.

In ceea ce priveste tinta de inflatie pentru anul 2010, BNR a urcat prognoza de la 2,6% la 3,5% si estimeaza pentru 2011 o rata de 2,7%. In februarie, vom avea cea mai mare rata a inflatiei, iar spre sfarsitul anului vom avea o rata a inflatiei sub tinta, a mai explicat seful BNR.

Nivelul combustibililor, unde preturile se comporta rigid, va avea un impact similar in inflatie la nivelul celui de anul trecut”, a punctat guvernatorul. El a adaugat ca, in 2011, impactul accizei la tutun si alcool nu se va mai observa ca in 2010.

Tinta de inflatie de 3,5% de anul trecut a fost depasita cu 0,2%, iar cresterea preturilor la tutun si alcool a contribuit cu 1,2% la avansul inflatiei.
  
Referitor la evolutia cursului de schimb, oficialul BNR crede ca volatilitatea rezonabila a cursului este benefica. “Anul trecut a aratat ca o volatilitate excesiva nu face bine, in conditiile in care variatiile se transpun cu precadere in cresterea preturilor, si mai putin in scaderea lor”, a subliniat seful Bancii Nationale.

Guvernatorul a punctat ironic si ca majoritatea bancilor au tot asteptat deprecierea leului si pana la urma s-au plictisit. “Nu ne intereseaza modificarea cursului cu 2-3 procente”, a aratat Isarescu. El crede insa ca presiunile in sensul deprecierii leului se diminueaza comparativ cu anul 2009. 

La randul sau, Cristian Popa, viceguvernator al BNR, a declarat tot ieri cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei ca in opinia sa varful inflatiei din 2010 va fi in ianuarie. Oficialul BNR a reiterat ca persistenta inflatiei anul trecut a fost mult mai mare decat se asteptau in conditiile scaderii economice inregistrate.

Romania va trece la crestere economica in prima jumatate a acestui an, calculata trimestru la trimestru, sau chiar dupa primele trei luni, a mai apreciat viceguvernatorul BNR. "Cred ca in Romania va fi vorba de o cifra pozitiva trimestru la trimestru in prima jumatate a lui 2010, poate chiar in primul trimestru", a spus, vineri, Popa.

Guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,3% in acest an, dupa o scadere de circa 7% in 2009.
Ai de gand sa iei acum un credit? (47 voturi)
Da, m-am gandit sa iau un credit in euro.
21.28%
Da, m-am gandit sa iau un credit in lei.
14.89%
Nu, nu vreau sa iau niciun credit.
55.32%
Nu, astept sa mai scada dobanzile.
8.51%