Adrian Vasilescu, BNR: Pretul la tutun a tras in sus inflatia!
Consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu, a declarat in cadrul reuniunii pe tema inflatiei de la Banca Nationala a Romaniei ca scumpirea tigarilor, a combustibililor si a telefoanelor reprezinta principalul vinovat pentru cresterea inflatiei. "Acesti 5 milioane de viciosi au spart bugetele familiilor", a spus Vasilescu
Sinteza discutiei:
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR:
Datele privind inflatia arata ca romanii fumeaza mult, vorbesc mult la telefon, au probleme cu canalizarea si sufera de boli al caror tratament costa foarte mult.
Constantin Chirca, seful Directiei de Statistica a BNR:
Ponderea tutunului in cosul de consum este de 4,06%, insa contributia sa la indicele inflatiei a fost foarte mare. In trei luni din 2009, tigarile s-au scumpit cu nu mai putin de 18%. Daca tutunul ar fi fost scos din ecuatie, inflatia ar fi fost de 2-3%.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR:
Dezbaterile pe tema inflatiei au fost vulgarizate, este nevoie de discutii tehnice pe aceasta tema.
Virgil Voineagu, presedintele INS:
Indicele pretului de consum ofera informatii despre conditiile de viata. Dinamica inflatiei contine doua aspecte esentiale: cea pe care o resimtim cu totii in calitate de consumatori si cea care rezulta din calculul acestui indice.
Perceptia romanului de rand este ca preturile cresc mai mult decat o reflecta datele statistice.
Romania va face parte din Comitetul Statistic al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
Napoleon Pop, BNR:
INS va introduce pentru prima data in Romania un indice imobiliar in calcularea inflatiei.
Cristina Mali, INS:
Inflatia nu este un indice al costului vietii, acesta din urma fiind calculat pe baza a doua cosuri de produse diferite necesare mentinerii aceluiasi standard de viata.
NOTA: Cosul de consum nu trebuie sa se confunde cu cosul minim de consum. In aceasta prezentare, cosul de consum se refera la cheltuielile medii dintr-o gospodarie, pentru cumpararea de bunuri si plata serviciilor.
Rata anuala a inflatiei a coborat de la 6,3% in 2008 la 4,74% anul trecut, in contextul unei cresteri a preturilor cu 0,3% in decembrie fata de noiembrie, dar BNR a ratat tinta pentru al treilea an consecutiv, reiese din datele Institutului National de Statistica.
BNR a stabilit pentru anul trecut o tinta de inflatie de 3,5%, cu o variatie de +/- 1%, iar potrivit ultimei estimari a bancii, indicatorul urma sa se plaseze la 4,5% la finele lunii decembrie. Rata anuala a inflatiei a depasit in 2007 si 2008 limitele superioare ale intervalelor tintite de BNR cu cate 1,5%, dupa ce s-a ridicat la 6,5%, respectiv 6,3%.