PSD si ALDE sustin ca au in continuare o majoritate in Parlament. Aceste doua formatiuni politice s-au prezentat impreuna la consultari si au inaintat o propunere, in persoana domnului Tudose”, a spus Klaus Iohannis intr-o scurta declaratie de presa sustinuta la Cotroceni.

De asemenea, seful statului a constatat ca partidele din opozitie in principal nu au avut propuneri concrete pentru pozitia de prim-ministru si nici nu observat existenta unei intelegeri politice intre ele.

Pe de alta parte, criza prin care trecem dauneaza grav Romaniei, economiei romanesti, imaginii Romaniei in lume si opinia mea este ca aceasta criza trebuie terminata foarte repede. Trebuie sa avem cat se poate de repede un guvern care sa incerce sa rezolve problemele aparute din cauza acestei crize pornite din interiorul PSD”, a spus presedintele.

In aceste conditii, Iohannis a anuntat ca va inainta Parlamentului propunerea facuta de PSD-ALDE. ”Il desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru care va avea discutii in zilele urmatoare si se va prezenta cu o echipa guvernamentala. Solicit partidelor parlamentare sa se apuce imediat de elaborarea unei agende care permite finalizarea procedurilor parlamentare in cursul acestei saptamani”, a mai sus Iohannis.

Tudose, criticat de PSD pentru mandatul din Cabinetul Grindeanu

Mihai Tudose (49 de ani), propus PSD sa conduca Guvernul, este deputat la al cincilea mandat, vicepresedinte PSD, si a fost in doua randuri ministru al Economiei, inclusiv in Cabinetul Grindeanu. Potrivit evaluarii PSD care a dus la caderea Guvernului, el nu a avut nicio masura indeplinita din programul de guvernare.

Tudose a fost acuzat de plagiat in teza sa de doctorat sustinuta la Academia Nationala de Informatii “Mihai Viteazul”, sub indrumarea fostului ministru Gabriel Oprea. De altfel, Mihai Tudose a si cerut, in urma acestui scandal, retragerea titlului de doctor, scrie News.ro.

Mihai Tudose a preluat portofoliul Economiei in februarie, dupa prima remaniere a Guvernului Grindeanu.

La evaluarea PSD, Ministerul Economiei a aparut cu nicio masura indeplinita din programul de guvernare.

Cu toate acestea, Liviu Dragnea sustinea, in iunie, ca a primit asigurari de la Mihai Tudose ca va finaliza in doua saptamani proiectul referitor la Fondul Suveran de Dezvoltare.

Tudose a absolvit cursuri ale Academiei Nationale de Informatii. Liviu Dragnea a fost intrebat daca acest lucru nu ii scade sansele lui Tudose, avand in vedere ca seful PSD nu voia in fruntea Guvernului oameni care au avut orice fel de legatura cu servicii de informatii, el afirmand ironic ca si alti premieri au absolvit astfel de cursuri, facand referire la Sorin Grindeanu.

"Nu vreau sa fiu rautacios, dar alt premier, zilele trecute, se vorbea foarte bine, chiar daca avea aceasta scoala", a spus Dragnea.

De altfel, Tudose declara in aprilie 2016 pentru News.ro, ca nici nu este ofiter acoperit si nici nu isi doreste sa preia puterea in PSD. El raspundea astfel acuzatiilor lui Victor Ponta conform carora "ofiterii" vor sa preia puterea in partid si conform carora se refera la un vicepresedinte al partidului, fost ministru.

Deputatul PSD Mihai Tudose s-a nascut in 6 martie 1967, la Braila.

In perioada 1991-1994, Mihai Tudose a urmat cursurile Facultatii de Stiinte Juridice si Administrative, dupa care, in 2001, a absolvit un curs postuniversitar de management si gestiune a afacerilor. In anul 2002, social-democratul a urmat un curs de specializare la Bruxelles privind controlul parlamentar al fortelor armate NATO. Incepand cu 2006, Mihai Tudose a absolvit mai multe cursuri in cadrul Colegiului Superior de Securitate Nationala, Serviciului Roman de Informatii si Colegiului National de Aparare si al Centrului European Marshall pentru studii de Securitate –Garmisch, Germania. In intervalul 2006-2007, Tudose a facut un master in politici economice europene la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, iar in 2007 a urmat un curs privind analiza si rezolvarea conflictelor armate la Georgetown University, Statele Unite ale Americii, in colaborare cu Colegiul National de Aparare. In aceeasi perioada, Mihai Tudose a absolvit un curs postuniversitar de un an la Universitatea Dunarea de Jos, Galati, Facultatea de Stiinte Economice, specializarea "Managementul comunicarii si relatii publice". Incepand cu anul 2007, acesta a urmat mai multe cursuri de formare profesionala postuniversitara la Institutul Diplomatic Roman, sub egida Ministerului Afacerilor Externe, in anul 2010 devenind doctor in domeniul Stiintelor Militare si Informatii la Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul”.

Mihai Tudose este membru al FDSN din 1992, dupa care a fost secretar organizatoric, vicepresedinte al organizatiei judetene PSD Braila, vicepresedinte OT PDSR Central si presedinte OT PDSR Braila. De asemenea, din 1994 este membru al Consiliului National PSD. In intervalul 2004 – 2008 a fost presedintele organizatiei PSD, municipiul Braila, dupa care a fost seful organizatiei judetene PSD Braila. Din 2015 este si vicepresedinte PSD.

El a fost ministru al Economiei, Comertului si Turismului si intre decembrie 2014-noiembrie 2015.

Acuzat de plagiat in teza sa de doctorat

In perioada in care era ministru al Economiei, Mihai Tudose a fost acuzat de plagiat in teza sa de doctorat, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI) sustinand ca lucrarea de doctorat, pe baza caruia a devenit cadru didactic la Academia Nationala de Informatii “Mihai Viteazul” a SRI, nu este originala. Teza a fost sustinuta in 2010, cu titlul "Infrastructura critica - model si strategie manageriala”, iar coordonatorul lucrarii sale a fost fostul ministru Gabriel Oprea.

Conform celei mai recente declaratii de avere, Mihai Tudose detine impreuna cu sotia sa un apartament de 97 de metri patrati in Braila, cumparat in 1996. Deputatul are si doua autoturisme Mercedes, din 2011, respectiv 2015. El are o colectie filatelica pe care a dobandit-o in perioada 1980-1987, cu o valoare estimata la 30.000 euro. In luna septembrie 2016, Mihai Tudose a vandut un autoturism cu 90.000 lei. La capitolul venituri, vicepresedintele PSD a trecut indemnizatia de 8.015 lei de la Parlamentul Romaniei, 86.822 salariul ca ministru al Economiei, in timp ce sotia sa a declarat 60.000 lei pentru functia de asistent manager la EN Electric Proiect Office SRL Bucuresti. In declaratia sa de avere, Tudose mentioneaza si contributia sa de 20.000 de lei la PSD, pentru campania electorala.