S&P ar putea retrograda Romania din cauza riscurilor din Grecia
Standard&Poor's a avertizat ca ar putea retrograda ratingurile de credit ale Romaniei, Macedoniei, Albaniei si Serbiei, daca dificultatile cu care se confrunta Grecia vor afecta sistemele lor bancare, transmite Reuters, preluata de Agerpres.
Creditorii eleni detin "banci de importanta sistemica" in aceste state din sud-estul Europei si exista temeri ca, in eventualitatea in care Atena va iesi din zona euro, institutiile ei financiare vor da faliment, ceea ce va avea un efect de domino asupra subsidiarelor lor.
Daca in urma acestor evolutii guvernele vor trebui sa salveze bancile, vor fi afectate finantele publice si perspectivele de crestere pe termen lung, deoarece bancile vor limita creditarea pentru a se mentine pe linia de plutire, apreciaza Standard & Poor's.
"Nu excludem posibilitatea sprijinului guvernelor pentru banci. Daca un astfel de sprijin substantial afecteaza datoria si situatia financiara, impactul asupra ratingurilor suverane va fi negativ", se arata in raportul S&P.
Alpha Bank are cea mai extinsa retea in regiune, cu subsidiare in Romania, Bulgaria, Serbia, Albania si Macedonia.
De asemenea, Eurobank Ergasias si Piraeus Bank au subsidiare in Romania si Bulgaria, ultima avand si in Serbia.
S&P avertizeaza ca bancile ar putea apela la cele mai valoroase active ale subsidiarelor in incercarea de a evita falimentul, iar eforturile bancilor centrale nu vor putea probabil opri retragerile din depozite.
S&P atribuie acum Bulgariei un rating 'BB plus', cu perspectiva stabila, Romaniei - 'BBB minus' - cu perspectiva stabila, Macedoniei 'BB minus - cu perspectiva stabila, Albaniei - 'B' - cu perspectiva pozitiva si Serbiei 'BB minus' - cu perspectiva stabila negativa.
In Romania si Serbia, cota de piata a subsidiarelor bancilor elene este de aproximativ 15% din totalul activelor din sistemul financiar, in timp ce in Bulgaria si Macedonia procentul depaseste 20%.
Banca Centrala a Greciei a raportat ca in perioada octombrie 2014 - aprilie 2015 au fost retrasi din bancile elene aproximativ 30 miliarde de euro.
Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.