Romanii si-au retras banii din sucursalele straine, dupa declansarea crizei din Cipru, si i-au impartit in depozite mai mici
Depozitele romanilor la sucursalele straine au scazut in primul trimestru fata de finele anului trecut, de la 6,76% la 6,49%, ca urmare a crizei declansate la mijlocul lunii martie in Cipru, populatia cu sume mai mari alegand sa constituie mai multe depozite de valori mai mici in bancile romanesti.
"In ceea ce priveste dinamica garantarii creditelor, observam o crestere a depozitelor aflate in plafonul de garantare, de la 51% in 2007 la aproape 80% in primul trimestru al acestui an, si o scadere in afara plafonului, de la 43% la 13,4%. Totodata, in primul trimestru s-a evidentiat o reducere a depozitelor la bancile straine, la 6,49%, de la 6,76% la finele anului trecut, determinata de criza din Cipru, adica romanii si-au retras banii din bancile straine si le-au adus in bancile romanesti", a declarat vineri Marius Istrati, director de dezvoltare produse persoane fizice in cadrul Volksbank, potrivit Mediafax.
El a aratat ca populatia care detine sume mai mari de bani alege sa le imparta in depozite cu sume mai mici la mai multe banci.
Totodata, tendinta de economisire a populatiei a crescut dupa anul 2008, iar de anul trecut apetitul a crescut pentru termene de peste un an, de la 5% la sfarsitul lui 2012 la 7% dupa primul trimestru al acestui an. Un avans al depozitelor se observa si la termenele sub un an, acestea majorandu-si ponderea de la 52% la finele lui 2008 la 73% in primul trimestru 2013.
"Aceasta tendinta va continua pentru ca bancile vor promova in continuare produsele pe termene mai lungi, dar si populatia va avea un apetit mai crescut de economisire pe perioade lungi", a spus Istrati.
Ca sezonalitate, depozitele la vedere scad in principal in perioada sarbatorilor si concediilor, iar in lunile de vara si iarna se observa influxuri in valuta. In lunile decembrie, ianuarie si februarie dinamica de economisire este foarte mare, ca urmare a primirii de bonusuri sau salarii suplimentare.
Valoarea medie a unui depozit este de 1.980 de euro si numai 13% din activele populatiei sunt tinute in banci, cea mai mare parte a activelor, de 61%, fiind imobiliare.
Rata economisirii in Romania este de 7,89% din venitul gospodariei, in timp ce media la nivelul statelor Uniunii Europene ajunge la 12,2%. Pensionarii depun cei mai multi bani la banci, avand o rata de economisire de 9,82%. La orase, economisirea are o rata de 9,69%, iar in mediul rural de 5,01%.
Mai multe despre:
#banci#economisire
Pe acelasi subiect: