Romania paradoxala. Cum s-au trezit datori la Fisc unii romani care si-au platit taxele pe Ghiseul.ro si de ce trebuie confirmate la sediile ANAF platile facute online
La doua luni de cand romanii isi pot plati online darile catre Fisc, pe ghiseul.ro, sistemul da erori si ii pacaleste. Unii s-au trezit cu datorii, desi platisera, pentru ca site-ul nu le-a afisat suma totala pe care o aveau de dat.
Cei care se ocupa de platforma le recomanda utilizatorilor sa verifice daca platile online au fost inregistrate.
Iar pentru asta trebuie sa mearga la sediile ANAF, desi tocmai acest drum au vrut sa-l evite.
Problema este semnalata de directorul Asociatiei de Plati Electronice din Romania, organizatia care a furnizat softul pentru ghiseul.ro.
George Anghel, directorul executiv al Asociatiei de Plati Electronice din Romania: "Informatiile care sunt prezente in Spatiul Virtual Personal nu corespund cu informatiile prezente in ghiseul.ro. "
Se intampla asa pentru ca sistemul informatic al ANAF transmite informatii incomplete catre ghiseul.ro.
In cele doua luni de cand Fiscul este inscris pe ghiseul.ro, mii de oameni au intrat pe aceasta platforma ca sa-si plateasca taxele si impozitele, cum ar fi cele aferente veniturilor din activitati independente si din chirii.
Insa unii au avut insa o surpriza neplacuta. Nu au achitat tot si au constatat ulterior ca au fost penalizati.
"Am platit pentru un PFA toate darile care apareau pe ghiseul. La zi, zero datorii. Cand ma duc la sediul dvs. sa efectuez o modificare asupra PFA-ului... surpriza.. spre 100 lei datorie. Cica penalizari", se plange un utilizator.
Altul scrie ca: "Eu personal am trimis 2 sesizari pentru doua persoane diferite, cu informatia de pe site-ul ANAF si cu cea de pe ghiseul.ro. Sper sa se rezolve repede."
ANAF cauta solutii pentru ca informatiile trimise catre ghiseul.ro sa fie complete, dar intr-un comunicat de presa se sustine ca nu s-au facut suficiente investitii pentru IT.
Sistemul informatic al ANAF functioneaza in prezent la o capacitate de 99%, cu mult peste recomandarile tehnice de maximum 70%, ceea ce poate duce la blocarea intregii activitati a institutiei, pe o perioada nedeterminata.
Intr-o luna si jumatate de la intrarea fiscului pe ghiseul.ro, 4.300 de romani si-au platit darile online, 5 milioane de lei in total.
Printre ei, si un tanar, care spune ca timpul economisit e cel mai mare castig: "Saptamana trecuta, am scapat de toate cozile astea de aici, simplu, din fata calculatorului, fara nicio problema!"
Sfatul autoritatilor este sa verificati daca platile facute sunt conforme cu baza de date a ANAF ori sa asteptati pana cand institutia isi pune la punct sistemul informatic.
Pe acelasi subiect: