Noul ministru de Finante propune un Cod economic al Romaniei, cu maximum 50 de taxe, si TVA zero in anumite domenii. "Orice taxa care nu va putea fi platita online se va anula"
Viorel Stefan
Legislatia fiscala va fi unificata in acest an intr-un Cod economic ce urmeaza sa fie definitivat la jumatatea lui 2017, pentru a intra in vigoare la 1 ianuarie 2018, si care va contine maximum 50 de taxe, a declarat miercuri Viorel Stefan, propus pentru functia de ministrul al Finantelor Publice, in cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament.
"Legile cu caracter economic vor fi impuse intr-un Cod economic al Romaniei. In aprilie va intra in dezbateri parlamentare, pentru ca la 1 iulie sa il avem publicat in Monitorul Oficial. Ne propunem ca acest Cod economic sa ramana neschimbat macar 5 ani, iar acesta va contine maximum 50 de taxe", a explicat Viorel Stefan, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, aplicabilitatea codului este revazuta pentru perioada 2018 - 2022, pentru "a asigura predictibilitate pentru cei dispusi sa faca afaceri in Romania".
Stefan a mai spus ca respectivul Cod nu va reuni doar Codul fiscal si Codul de procedura fiscala, ci toate legile care au legatura cu activitatea economica.
Citeste si: Cine este Viorel Stefan, ministrul care va prelua Finantele Romaniei, in Cabinetul Grindeanu
In plus, el a reamintit masurile cuprinse in programul de guvernare anuntat de PSD, printre acre se afla reducerea cotei standard de TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018, extinderea cotei zero de TVA pentru vanzarea de locuinte, reducerea TVA de la 9% la zero pentru input-urile din agricultura si cota zero de TVA pentru activitatile de publicitate.
Printre masurile amintite se numara si reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 10% de la 1 ianuarie 2018, si eliminarea acestui impozit pentru veniturile lunare mai mici de 2.000 de lei.
Pe de alta parte, ministrul propus promite cresterea veniturilor bugetare de la aproximativ 29% din PIB in prezent la 32,5% in 2020, rata de absorbtie a fondurilor europene sa ajunga la 73,5% la aceeasi data, iar PIB pe locuitor sa depaseasca 70% din media UE.
Totodata, viitorul ministru promite informatizarea completa a a administratiei publice, astfel incat de la 1 ianuarie 2018 toate taxele si impozitele sa fie platite in Romania online, daca contribuabilul opteaza pentru aceasta varianta, sau la un singur ghiseu, daca se opteaza pentru aceasta varianta.
"Orice taxa care nu va putea fi platita online se va anula", a mai spus Viorel Stefan.
Impozit de 20% pe productia de petrol si gaze naturale care nu se prelucreaza in tara
Pachetul legislativ privind taxarea in domeniul hidrocarburilor va contine, pe langa o noua formula de stabilire a redeventelor, si un impozit suplimentar de 20% pe productia de petrol si gaze naturale care nu se prelucreaza in tara, a declarat miercuri Viorel Stefan, propus pentru preluarea functiei de ministru al Finantelor Publice, dupa audierile din comisiile de specialitate.
"In schema de percepere a redeventelor vom impune un impozit suplimentar de 20% pe profitul realizat din valorificarea resurselor naturale fara a fi prelucrate in Romania. Daca resursa naturala pleaca intr-o unitate de procesare in Romania, nu se va aplica aceasta cota", a explicat Stefan.
El a precizat ca finalizarea Legii redeventelor este un obiectiv stabilit pentru trimestrul unu din 2017. "Suntem in intarziere. De doi ani jucam in prelungiri in materie de redevente si trebuie curmata aceasta situatie", a subliniat ministrul propus.
Viorel Stefan, propus pentru functia de ministru al Finantelor Publice, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului. Membrii celor doua comisii au admis propunerea cu 19 voturi pentru, 11 impotriva si o abtinere
"Mandatul meu, in cazul in care voi fi desemnat ministru, nu este unul de invidiat. (...) Exercitarea acestui mandat, pe un program de guvernare cu obiective ambitioase, pentru mine reprezinta o reala provocare", a declarat Viorel Stefan, in cadrul audierilor.
Potrivit acestuia, actuala guvernare isi propune ca, in urmatorii patru ani, Romania sa inregistreze o crestere economica de 5,5%, in medie, PIB-ul sa depaseasca 1.000 de miliarde de lei in 2020, respectiv un plus de 57 de miliarde de euro la PIB fata de 2016.
Pe acelasi subiect: