Ciocolata delicioasa de pe rafturile vesticilor este produsa in conditii de neimaginat, potrivit CNN. Pe Coasta de Fildes si in alte tari unde se recolteaza boabele de cacao, sunt folositi la munca foarte multi copii. Si asta chiar daca, din 2001, este ilegala folosirea copiilor la recoltarea boabelor de cafea, prin asa numitul "Protocol al boabelor de cacao".

Departamentul de stat al SUA estimeaza ca mai mult de 100.000 de copii lucreaza pe plantatiile de cacao de pe Coasta de Fildes. Din 2001 si pana acum, locuitorii de pe Coasta de Fildes au trecut printr-un razboi civil intre 2002 si 2004, lucru ce au facut dificile eforturile autoritatilor straine de a reduce exploatarea minorilor prin munca.

Coasta de Fildes este cel mai mare producator de cacao al lumii, fiind responsabila pentru 40% din productia mondială. In plus, cacao aduce 20% la Produsul Intern Brut (PIB) al tarii si este principala sursa de venit pentru guvernul tarii, bani pe care bazeaza si presedintele Laurent Gbagbo.

Orice blocare a exporturilor ar duce la o scumpire a ciocolatei in toata lumea. In plus, violentele de aici influenteaza si pretul boabelor de cacao. Astfel, in martie, pretul la cacao a atins un maxim al ultimilor 32 de ani, de 3.729 dolari pe tona, relateaza Reuters.

In martie, presedintele Gbago a anuntat nationalizarea productiei de cacao si cafea a tarii, scrie CNN. Acest lucru inseamna ca exportul boabelor de cacao va putea fi realizat doar de catre stat sau de exportatori licentiati. Piata era controlata anterior doar de companii multinationale.

Sursa foto: laborrightsblog.typepad.com

Citeste si

Infiintarea Ministerului Afacerilor Europene a fost aprobata de parlamentari in unanimitate

 Adio facturi din hartie, bun venit plati cu telefonul. Google isi promoveaza noul serviciu cu ajutorul unui personaj din Seinfeld VIDEO