Anuntul vine dupa ce, vineri dimineata, premierul Sorin Grindeanu s-a intalnit cu ministrul Finantelor, Viorel Stefan, si cu presedintele ANAF, Bogdan Nicolae-Stan, la Palatul Victoria, principalul subiect al discutiilor fiind situatia ingrijoratoare a incasarilor la buget.

Premierul a cerut masuri pentru cresterea incasarilor.

"Premierul Romaniei a solicitat cresterea gradului de colectare a veniturilor bugetare administrate de ANAF si intensificarea masurilor de imbunatatire a conformarii voluntare. De asemenea, acesta si-a exprimat disponibilitatea in sustinerea demersurilor ANAF pentru solutionarea problemelor administrative, care afecteaza in prezent activitatea institutiei", a precizat comunicatul ANAF.

Solicitarea premierului a venit dupa ce seful ANAF a indicat ca situatia incasarilor la buget nu este chiar atat de rea.

"Presedintele ANAF a aratat ca totalul veniturilor bugetare colectate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala cumulat ianuarie si februarie 2017" a insumat 31,99 miliarde lei, "ceea ce reprezinta o diminuare cu doar 0,9% - indice nominal fata de perioada similara a anului trecut si in conditiile in care incasarile din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, in timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA in cota de 20%", a precizat ANAF.

Datele prezentate de ANAF sugereaza ca, dupa incasari foarte slabe in ianuarie, situatia a dat semne de imbunatatire in a doua luna a anului.

In februarie, ANAF a colectat venituri bugetare de 13,87 miliarde lei, cu 6,7%, sau 874 milioane lei, mai mult fata de februarie 2016, "in conditiile in care cota de TVA in luna februarie 2016 era de 20%, iar in luna februarie 2017 - de 19%". 

Desi sustine ca incasarile la buget au scazut "cu doar 0,9%" in primele doua luni din 2017, seful ANAF anunta masuri urgente pentru cresterea incasarilor la buget.

"Ca urmare a acestei analize, Presedintele ANAF, domnul Bogdan - Nicolae Stan a convocat, in cursul zilei de luni, 6 martie, o intalnire de lucru cu conducerea Directiilor Generale Regionale ale Finantelor Publice, Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili si a Directiei Generale Antifrauda Fiscala, in vederea structurarii unui plan urgent de actiune, care urmeaza a fi adus la cunostinta prim-ministrului, la inceputul saptamanii viitoare", mai arata comunicatul ANAF.

Finantele au imprumutat, vineri, 100 mil. lei de la banci, intr-o licitatie suplimentara, dupa cea de 700 mil. lei, de joi, la o dobanda in crestere

Ministerul Finantelor a plasat vineri titluri de stat de 100 milioane lei scadente in 25 februarie 2019, printr-o licitatie suplimentara la cea de joi, in care a luat cu imprumut 700 milioane lei la un randament mediu in crestere la 1,59% pe an, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In urma sesiunii suplimentare de vineri, valoarea cumulata a licitatiei a ajuns la 800 milioane lei. Oferta de finantare a bancilor a fost chiar de 100 milioane lei la sesiunea suplimentara de vineri, potrivit News.ro.

Joi, la prima licitatie din martie, bancile participante la licitatie au oferit doar 763,7 milioane lei, usor peste valoarea anuntata a licitatiei, de 700 milioane lei.

Randamentul mediu obtinut de banci a fost de 1,59% pe an, iar cel maxim - de 1,63%. Obligatiunile emise de catre stat au o rata a cuponului de 1,35%.

In 2 februarie, la licitatia precedenta pentru aceeasi scadenta, Ministerul Finantelor a esuat in incercarea de a vinde obligatiuni de 600 milioane lei scadente in 25 februarie 2019, respingand toate ofertele bancilor, care au cerut dobanzi considerate prea mari.

La licitatia precedenta reusita pentru aceeasi scadenta, din 5-6 ianuarie 2017, Ministerul Finantelor a imprumutat 575 milioane lei, la un randament mediu de 1,38% si un randament maxim de 1,41%.

Ministerul Finantelor si-a propus pentru martie 2017 sa imprumute de pe piata interna 3,7 miliarde lei, la care se pot adauga 375 milioane lei prin licitatii suplimentare. Din valoarea imprumuturilor, 1,2 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,5 miliarde lei prin emisiuni de obligatiuni. Tot in martie, Ministerul Finantelor a programat o licitatie de obligatiuni in euro, in valoare de 200 milioane euro.

Pentru februarie 2017, Finantele anuntasera un calendar de imprumuturi de 3,4 miliarde lei, dar au luat efectiv cu imprumut doar 3,3 miliarde lei.

In 2017, nevoia de finantare a statului este in crestere, in conditiile in care Guvernul a prevazut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), fata de nivelul de 2,41% din PIB atins in 2016.

Comisia Europeana si multi analisti se asteapta la un deficit bugetar de peste 3% din PIB in 2017, din cauza supraestimarii de catre Guvern a veniturilor bugetare si a valorii PIB.